ADSENSE

Selasa, 24 September 2013

Easy Tiramisu Cake

Nak kongsi Easy Tiramisu Cake yang sedap tapi mudah cara penyediaannya!  Apa pun terpulanglah pada anda untuk pilih resepi Kek Tiramisu yang disukai, dan yang Amie paparkan ini sebenarnya sesuai untuk yang baru berkenalan dengan dunia 'tiramisu' yang dikatakan berasal dari Treviso, Itali yang bermaksud 'pick me up'  ha hahaha.. apa maksudnya tu? Lahaplah aku.....! Apa pun jika anda tidak mahu menggunakan bahan yang sedia ada, di bawah nanti Amie terangkan serba sedikit penggunaan bahan lain / pilihan.


Resepi : Easy Tiramisu Cake
Olahan : Amie's Little Kitchen


A : Filling
500 gram Easy Tiramisu Mix
500 gram cold water / milk
100 gram whipped cream
75gram Anti Moist Cocoa Powder

Method:
1. Whisk Easy Tiramisu Mix & cold water / milk on slow speed until combined. 
2. Scrape down and whisk on high speed for 3 minutes.
3. Fold in whipped cream.

Anda boleh gantikan bahan di atas dengan memutar 500 gram cream cheese, 500 gram whipping cream dan 1 cawan gula kastor dan satu sudu teh esen vanilla.

B :  Coffee Liqueur Syrup
1 1/2 tsp nescafe
30 gram castor sugar
120 gram hot water
1 tsp Mocha Compound

Method:
1. Mix coffe syrup and let cool.
2. Add coffe liqueur if desired.



Amie gunakan 36 batang biskut / Savoiardi Lady Fingers, parutan coklat putih dan coklat serta buah strawberry sebagai hiasan. Wokey... jom kita buat langkah demi langkah seperti di bawah ini:
1. Mula-mula sediakan  loyang (Amie gunakan bottom loose pan 8 x 8 inci).
2. Celup sebatang lady finger ke dalam coffee lequeur syrup dan susun di atas loyang. 
3. Lakukan langkah 2 sehingga penuh dasar loyang. Amie gunakan 12 batang lady finger untuk lapisan pertama.
4. Ambil filling dan tuangkan di atas susunan lady fingers tadi hingga menutupi keseluruhan permukaannya. 
5. Taburkan anti moist cocoa powder / serbuk koko di atasnya.
6. Ulangi langkah 2, 3, 4 dan 5 sehinggalah ke lapisan ketiga (untuk lapisan ketiga, setelah dituang filling, tutup loyang dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman).
7. Keluarkan dari peti sejuk dan taburkan anti moist cocoa powder di atasnya.
8. Hiasan - ikut suka hati masing-masing weh... he he eheh!


Easy Tiramisu Cake Amie ni comot sikit aaaah... tak apakan, yang penting sodaaaap!
Pick me up...hokeyyyy???

9 ulasan:

Mamasya berkata...

Aslmkum Amie

yummmmynya nengok tiramisu Amie ni.....nampak mewah dg hiasan strawberry dan parutan choc...

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

Nangesss terlioq
But ai try x mo mkn cake or desert sbb weight naik sekali dlm seminggu....serious bamok ai skrng kaka

ummiaisyah berkata...

nak fengsannn...tak penah tgk kek sesedap ini!!!

Bbwana adienia berkata...

sedapnya tiramisu..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam amie, sedapnya tiramisu tu, lagi best mkn bersama stobeti tu

adda syuhada berkata...

Tak pernah makan lagi kek tiramisu ni K.AMie...
nampak cm sedap jer...

ummiross berkata...

Amie..favourite ummi ni Amie, nak bawa lari sepotong ni,eh dua potong lah.. hehe..

@lfidah @dim berkata...

aduhai kak...terliurnya...

tun_telani berkata...

dh lama x makan tiramisuuuu... senang ada tiramisu mix tu ye..