Singgang Serani Ikan Che Mat Gebu Memang Malatoooops!!!!

10:36 PTG

Entah kali yang keberapa daku mencuba resepi olahan Che Mat Gebu dari DAPUR TANPA SEMPADAN beliau. Semuanya tidak menghampakan! Kebanyakan resepinya mudah dan ringkas, tetapi keenakannya usah dipertikaikan! Terima kasih... terima kasih Che Mat di atas segala perkongsian menu dan resepi yang tidak pernah jemu dicuba dan diulangi seperti Singgang Serani di bawah ini.....


Dulu Amie masak Singgang Serani Ikan Tongkol dari dapur Che Mat juga, dan hari ini sekali lagi Amie mengulanginya. Sebab.... sebab sedaaaap!


Sesungguhnya Amie menderhaka dengan menukarkan ikan tongkol kepada ikan di atas dan di bawah ini.... yang Amie sendiri tidak tahu apa namanya! Kami beli di pasar seberat 1.5kg untuk 2 ekor. Kami sangat suka ikan ini tapi sampai sekarang tak pasti namanya yang sebenar. Antara ikan atas dan ikan bawah sebenarnya ada perbezaan dari rupa bentuk dan warnanya, tapi seperti kebiasaanya Amie anggap ia jenis ikan dari keluarga yang sama.



Wokeeeehhh.... Singgang Serani Ikan (tak tahu nama), sudah siap! Kuahnya pun kuning berlenang-lenang bergenang dalam mangkuk. 



Che Mat Gebu gunakan kunyit hidup tau... jadi Amie pun koreklah kunyit hidup di pasar!



Kalau nak rasa yang sedap... jangan suka menderhaka bab bahan ramuannya ye... kunyit hidup ni aromanya berbeza dengan kunyit serbuk tau. Ia lebih semerbak dan segar.



Lepas tu ada lengkuas.... maaf, lengkuas yang Amie paparkan di atas tu tak berapa lawa.... tapi sekurang-kurangnya boleh beri gambaran apa itu lengkuas buat adik-adik yang baru berkenalan dengan dunia masakan.



Jangan lupa halia, serai... cili padi semua tu!



Che Mat guna cili padi kampung...... campur hijau merah, gambar kat atas tu cili padi kampung ke...  ambik 10 biji je, 5 biji hijau 5 biji merah ha hahahah.



Dan tomato.



Ooooops! Jangan lupa lada hitam.... 1 camca teh saja.



Resepinya? Che Mat... minta izin panjangkan di sini sekali lagi ye!

Resepi Asal: Singgang Serani Ikan Tongkol

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana, kerat 4 - 5 bahagian, cuci dan toskan
2 biji tomato, belah 4 setiap 1
2 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Hirisan daun sup, untuk hiasan

Bahan-bahan tumbuk lumat:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 keping hirisan lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
10 biji cili padi kampung (cm campur hijau dan merah)

Cara Membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 3 camca besar), tumis serai dan bahan tumbuk lumat hingga harum, guna api kecil dan kacau selalu. Tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan). Kacau rata dan biar mendidih.
  2. Masukkan kiub ikan bilis dan asam gelugor. Kacau dan masukkan ikan. Biar mendidih hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan masukkan tomato. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas bersama nasi putih.

5 comments

  1. salam ahad amie..
    wahhh panjang nya tajuk..sepanjang cara membuatnya hehe..
    singgang serani malatoops!! masuk mulut pon of coz meletop letopkan kan..hehe

    BalasPadam
  2. Asslam sy bru je masak pindang tp derhaka ckt kt bhan xltak asam gelugur cma ltak air asam jawa je...jawa lh kta kan hehehe..btw thanks for resepi

    BalasPadam
  3. Asslam sy bru je masak pindang tp derhaka ckt kt bhan xltak asam gelugur cma ltak air asam jawa je...jawa lh kta kan hehehe..btw thanks for resepi

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. Tq untuk hdangan resepi ni''' sy bru jea buad tdx '''sedap jgak lay ''

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe