Mie Tek Tek, Sop Buah & Pisang Keju

8:48 PTG

Masih ada lagi menu @ resepi di Pulau Jawa yang belum sempat Amie masukkan dalam blog.... di kesempatan keemasan ini Amie ingin catatkan sedikit pengalaman hari terakhir di Bandung. Petang 17 Mac 2011, selepas mengunjungi Taman Wisata Gunung Tangkuban Parahu, Perkebunan Teh Ciater, Kebun Strawberry dan menikmati hidangan tengahari di Kampung Daun Culture Gallery & Cafe, kami terus dibawa ke satu lokasi yang sangat unik. Keunikannya ialah... semuanya dikelilingi rumpun bambu. Selama 6 hari menjelajah sebahagian bumi Pulau Jawa ini memang terdapat umpun bambu di mana-mana terutama dalam perjalanan ke kaki Gunung Merapi di Jawa Tengah. Tapi, tak pula Amie terjumpa hidangan daripada rebung... he he he. Berbalik pada alam berlatar belakangkan rumpun bambu tadi, rupanya kami di bawa ke Jalan Padasuka untuk menyaksikan Bamboo Afternoon Performance of Saung Angklung Udjo. Kami dikenakan bayaran sebanyak Rp75,000 setiap seorang dan yang menariknya di Tanah Jawa ini, di mana-mana ada surau atau musolla untuk menunaikan sembahyang. Selepas menunaikan solat asar, kami terus ke dewan terbuka untuk menyaksikan persembahan angklung yang baru bermula. Ramai pelancong Perancis dan Belanda di situ. Seronok sangat dapat menyaksikan Wooden Puppet (Wayang Golek), tarian tradisional - Mask Dance atau Tari Topeng dari Cirebon, persembahan Angklung Nusantara dari Acheh, Arumba: Alunan Rumpun Bambu, dan paling seronok semua penonton diajar dan diajak memainkan angklung bersama-sama dan tiba-tiba kami pandai memainkan beberapa lagu seperti Nine Symphony, Burung Kakak Tua, The Song of Do Re Mi dan lain2 daripada angklung dalam masa yang singkat. Puas hati dengan Orkestra Angklung, rasa kenyang dan tak nak makan malam. Tapi, takut perut kosong, kena makan jugalah. Kami makan di Jalan Dago (Factory Outlet). Amie pesan Mie Tek Tek...


Inilah rupa Mie Tek Tek.... kata Pak Dedi, biasanya mee ini digoreng pada waktu malam, dan apabila sudip diketuk di tepi kuali, terdengarlah bunyi tek tek tek... itu sebab dinamakan Mie Tek Tek. Bahannya taklah pelbagai, hanya hirisan ayam, sayur sawi, telur dan rasanya manis-manis pedas. Harganya Rp12,000. Selain Mie Tek Tek, Amie pesan Sop Buah... nak tahu apa itu Sop Buah, lihatlah di bawah ini....



Ada pelbagai campuran buah dalam Sop Buah tu.... Rp10,000



Pisang Keju... Rp8,000.

2 comments

  1. Assalamualaikum Amie...

    Pertama kali dengar mee tek tek...apa rasanya yer...mcm sedap jer...

    BalasPadam
  2. waalaikumussalam lin, rasanya biasa saja,macam mee kuah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe