Kerabu Mangga

9:32 PTG

Sukanya hati Amie melihat pokok mangga udang di belakang rumah mula berputik. Banyaknya tidak terkira, maklum lepas hujan beberapa bulan, pokok-pokok pun terus tumbuh subur. Sementara pokok mangga sedang mengeluarkan putik, di dapur banyaklah pula buah mangga manila. Amie suka buah mangga manila sebab rasanya tidak masam walaupun masih muda. Teringat Amie beberapa tahun lalu semasa mengikuti kursus orientasi kurikulum  di Kuala Lumpur, kami menginap selama seminggu di Hotel Federal. Sebelum check in yang ditetapkan pada pukul 2 petang, kami yang datang awal dari Sabah & Sarawak terpaksalah mencari makan di sekitar tempat tersebut.  Sebenarnya badan rasa letih sebab terbang sehari sebelumnya dari Lahad Datu ke Kota Kinabalu. Kena bermalam pula di hotel, bukannya tidur lena... dahlah sendirian takut terlepas penerbangan pula sebab pukul 6 pagi kapal terbang berlepas. Pukul 3 pagi dan bangun bersiap untuk tiba di airport Kota Kinabalu. Bayangkan sampai KLIA sekitar pukul 9 pagi, naik limosin terus ke hotel. Kebetulan di hadapan Hotel Federal ada sebuah restoran 'nasi ayam hainan'.... tak tahulah Amie, ada lagi ke tidak restoran tu hari ini sebab dah hampir 7 atau 8 tahun yang lalu. Bukan nasi ayamnya yang Amie ingat tapi kerabu mangga yang diperkenalkan kepada kami.... wokey, saya nak cuba.... itu jawapan Amie kepada pelayan restoran. Mula-mula rasa pelik, kenapa pula nasi ayam makan dengan kerabu mangga.... he he he...sampai sekarang Amie tak boleh lupa menu itu. Amie masih ingat dengan jelas.... kerabu mangganya sangat ringkas tapi rasa sangat sedap dengan penyediaannya yang cukup sederhana. Mangganya tidak masam dan tidak manis, hanya dicampur dengan daun ketumbar, hirisan cili padi warna hijau dan yang tak mungkin Amie lupa ialah ada kacang tanah dan ikan bilis yang ditumbuk kasar-kasar. Rasanya pula, terasa manis sedikit..... senang saja nak menyediakannya macam di bawah ini..... tapi Amie tambah sikit-sikit seperti sos ikan dan bawang....


Bahan-bahan:
3 biji mangga manila (sebaiknya yang belum masak)
1 tangkai daun ketumbar (hiris nipis)
1 labu bawang besar (mayang halus)
1/2 cawan kacang tanah goreng (tumbuk kasar-kasar)
1/2 cawan ikan bilis goreng (tumbuk kasar-kasar)
10 biji cili padi (hiris)
1 sudu sos ikan
1 sudu gula

Cara:
1. Racik halus buah mangga.
2. Masukkan cili padi, daun ketumbar, bawang besar dan gula. Gaul rata.
3. Taburkan ikan bilis dan kacang tanah.
4. Renjiskan sos ikan.
5. Sedia untuk dihidangkan.

~ Amie ratah begitu saja kerabu mangga ni.... dah lama teringin....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe