Pembetulan: Kuih Bongkok Sebenarnya Kuih Brongkok

7:02 PTG

Assalamaualaikum, dan selamat petang kepada semua pengunjung. Kelmarin Amie muatkan gambar kuih bongkok seperti di bawah ini....


Sebenarnya selama ini Amie salah dengar, tak tahulah pekak badak barangkali. Orang sebut lain, Amie fikirkan lain. Pagi tadi Amie bertanya kepada beberapa orang rakan keturunan Bugis tentang kuih bongkok. Malangnya, mereka kata tidak ada nama 'bongkok' dalam kuih tradisi mereka. Setelah Amie terangkan rupa bentuk kuih tersebut, barulah mereka faham apa maksud Amie. Dan beginilah cerita mereka:

1. Cikgu Darwisah Abdul Wahid, (keturunan Bugis Pinrang), menelefon ibunya untuk mendapatkan keterangan lanjut mengenai kuih 'bongkok' Amie itu. Menurut ibunya, mereka memanggilnya baronggoh.

2. Menurut Cikgu Ramle Mapalabong pula, nama kuih itu ialah barongkok mengikut sebutan keturunan beliau dari sebelah Bugis Bone.

3. Cikgu Mustari Umar pula mengatakan kuih bongkok itu brongkoh, mengikut sebutan Bugis Andrekan.

4. Rujukan keempat saya ialah Cikgu Kamsiah Idris dan daripada beliau, saya mendapat resepi tradisional dan moden kuih barongkok. Katanya, mana-mana sebutan diterima samada barongkok, brongkoh atau baronggoh.

Di sini, Amie mohon maaf di atas kesilapan di atas dan sebagai hidangan seterusnya Amie paparkan bahan dan juga cara penyediaan kuih brongkok itu sebagaimana yang diperturunkan oleh Cikgu Kamsiah Idris daripada ibunya.

Bahan-bahan:
pisang sanggar (sebutan Sabahan - mungkin di tempat lain disebut pisang nipah @ abu)
santan pekat
1 biji telur
gula pasir
garam
daun pisang & lidi

Cara:
1. Pilih pisang yang masak ranum. Buang bahagian tengah pisang (empulur pisang), ambil isi yang elok sahaja.
2. Lecek sehingga benar-benar lenyek.
3. Campurkan dengan telur, santan, gula dan sedikit garam.
4. Bungkus dalam daun pisang.
5. Kukus sehingga masak.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dimakan.

Walaubagaimanapun, menurut Kamsiah dan rakan-rakan yang lain, mereka hanya menemui kuih brongkok semasa majlis kenduri sahaja kerana masyarakat hari ini kurang mempunyai waktu untuk membuatnya. Dan, ada alternatif lain untuk menyediakan kuih ini iaitu dengan cara mengukusnya di atas dulang tanpa perlu membungkus dengan daun pisang. begitu juga dengan pisang yang dilenyek, mereka lebih suka menghancurkannya penggunakan penngisar. Untuk mengenalkan aromanya, letakkan daun pisang di bawah gulang pengukus. Sekiranya ingin menyediakan secara tradisional, pilihlah daun pisang yang tidak terlalu tua dan tidak terlalu muda sebagai pembungkus. Brongkok di dalam gambar di atas ialah brongkok tradisional kerana ada daun pengikat sekali. Terima kasih kepada rakan-rakan Amie kerana sangat senang hati membantu Amie mengenali kuih brongkok yang sebenar....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe