Rezeki Aidil Adha

9:40 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hurrmm... walaupun jalan-jalan lapan hari ke Brunei dan Sarawak sambil menanda kertas sebelum tidur malam dan ketika bangun pagi, hanya sebahagian sahaja yang siap. Balik LD, kami sambung lagi. Minta maaf saudara dan jiran tetangga, kita tak dapat penuhi undangan raya. Kita wakilkan Encik Suami dan Firdaus sahaja.

Petang kelmarin, jiran hulurkan buras serta lauk-pauk. Jadi, kita pun gantung periuk. Jimat masa dan boleh tumpu menanda kertas. Penat menanda kertas, tonggang terbalik luruskan pinggang. Kemudian tulis entri. Tutup laptop, sambung semula tugas yang belum selesai. 

Petang tadi, Alhamdulillah rezeki datang bergolek. Sedang menanda kertas, Firdaus masuk bilik. Katanya Encik Suami panggil supaya turun ke dapur. Sampai dapur, banyak bungkusan di atas meja. Mereka berdua baru balik kenduri dari kampung. Nampaknya bukan Encik Suami seorang yang dapat nasi berkat. Firdaus pun dapat juga!

Nasi Berkat

Beginilah rupa bentuk nasi berkat dari Kampung Cocos, kampung Encik Suami.Tradisi membawa pulang nasi berkat masih diteruskan oleh masyarakat Cocos. Di bawah daun pisang ada nasi putih. Dan lauk-pauknya tersusun di atas daun pisang. Dalam sepinggan nasi berkat ada:
  • Nasi Putih
  • Ayam Goreng
  • Ikan Goreng
  • Sambal Kates (tertutup lauk)
  • Serondeng Ikan  (tertutup lauk)
  • Telur Masin
  • Telur Dadar
  • Lobak Merah Rebus
Lauk-pauk dalam nasi berkat sebenarnya tidak terhad seperti yang dibawa pulang oleh Encik Suami. Terpulang kepada tuan rumah hendak bubuh lauk apa tetapi yang wajib ada sudah tentulah serondeng ikan dan sambal kates serta ayam goreng serta kepedel.


Menurut Encik Suami, majlis kenduri yang diadakan merupakan kenduri selamatan sempena Hari Raya Aidil Adha. Jadinya, tuan rumah turut menyediakan pulut kuning serta ayam panggang dan juga nasi begana. Pulut kuning dan nasi begana dibahagi-bahagikan bersama ayam panggang buat tetamu lelaki yang bersama-sama dalam majlis doa tersebut. 

Pulut kuning dan ayam panggang.

Gambar di atas menunjukkan dua bungkus plut kuning dan dua keping ayam panggang yang Amie satukan dalam sebuah pinggan.

Nasi Begana


Memang rezeki sungguh! Nasi Begana pun dapat dua bungkus.


Bungkusan wajib ada sudah tentulah 'kuih-kuih lembik'. Kuih-kuih lembik merujuk kepada kuih yang lembut. Biasanya mereka akan membuat kuih brengkes, kuih panjang, nagasari, kuih Bugis dan sebagainya. Sekarang agak jarang tuan rumah sediakan kuih-kuih tradisional. Mungkin kekurangan waktu atau kekurangan pembuat kuih. 
Sekurang-kurangnya memadailah ada kuih bahulu gulung dan kek.

Dua bekas bahulu dan kek.

Tektekan

Gambar di atas dipanggil tektekan, oleh-oleh atau jajan untuk ditinting atau dibawa pulang. Biasanya tuan rumah akan sediakan pelbagai buah-buahan, biskut, minuman dan jajan yang akan dibahagi-bahagikan kepada tetamu lelaki.

Wokey!
Sekian, selingan untuk malam ini. Kita hendak sambung kerja menanda kertas lagi.

9 comments

  1. Alhamdulillah... macam-macam dapat, sedap pula tu :)

    BalasPadam
  2. Banyak nya kak, Alhamdulillah sangat , memang bisalah tak masak di hari itu yaa 😍😍😍. Sukaaa tiap ada nasi berkat. Terkadang kalo Jiran sedang adakan syukuran, pastilah kami dpt juga. Biasa di taro dalam besek bambu.

    Nasi begana saya pikir sama dengan nasi bogana khas Cirebon. Tapi ternyata beda di lauk.

    Aneka kue2 nya saya sukaaa juga 😍😍. Banyak macam dikasih.

    BalasPadam
  3. Ya Allah banyaknya makanan yg tuan rumah sediakan! Memang rezeki bergolek² ni Kak Amie :D
    Selamat menanda kertas Kak 💪🏻

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah... meriah sungguh menu... rezeki x terduduk ni, habis ke semua tu kak?

    BalasPadam
  5. alhamdulillah, banyak rezeki hari tuh..

    BalasPadam
  6. Ya allah banyak betul tu...rezeki kan kak...

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah ya Mbak rezeki berlimpah di Idul Adha ini.
    Menu makanan pada nasi berkat lengkap sekali apalagi di tambah juga dengan kue-kue dan "tektekan"...
    Saya baru dengar istilah "tektekan" Mbak. Unik istilahnya.

    Salam,

    BalasPadam
  8. Dalam kepenatan menanda kertas, dapat rezeki makanan banyak. Nasi dan lauk pauk, pulut, buah-buahan, kuih muih dan jajan. Macam-macam adaaa. Firdaus pun dapat sekali. Untung sangat ni, tak payah kak Amie bersusah payah. Dapatlah fokus lebih untuk siapkan kerja.

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah, banyak rezeki dapat tu. Pertama kali tengok nasi begana.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe