Laksa Asam yang Tak Penah Menjemukan!

4:50 PTG

Jom makan laksa asam!
Alang-alang nak makan semangkuk dua laksa asam, baiklah buat lebih-lebih. Boleh agih-agihkan kepada jiran atau keluarga. Betul tak?
Kuah laksa asam ini sama seperti yang pernah Amie buat untuk rumah terbuka sempena hari raya puasa yang lepas. Dah jumpa rasa yang sangat sedap, memang terus jaga resepi itu jangan bagi hilang. Boleh klik di sini untuk resepi kuah laksa asam itu: LAKSA ASAM PALING SEDAP
Sudah tentulah kita tidak akan teragak-agak lagi untuk menggunakan resepi yang sama sebab sudah diuji dan diperakui keenakannya oleh para tetamu...ahaks!


Amie sediakan kuah pada petang hari, dan kuah pun sempat bermalam. Keesokan paginya Amie sediakan aksesori dan bersedialah laksa asam and the gang untuk dijamah! Memang banyaklah hasil kuahnya, seperiuk belanga besar! 

Memang padu betul rasa kuah laksa ini bila bubuh lebih bawang besar dan nanas masak! Walaupun nanas rasa manis, tapi tidak menjejaskan rasa kuah, malah bertambah sedap pula dengan pelbagai kombinasi rasa dan bahan!


Bahan-bahan:
4 bungkus laksa kering - rendam dengan air biasa sehingga bertukar warna putih - celur - toskan
2 kg ikan selayang - bersihkan - toskan (kalau boleh gunakan 2 jenis ikan seperti ikan selayang + ikan kembung - 1 kg selayang + 1 kg kembung)
1 tin besar ikan sardin - pisahkan isi dari sosnya
4  kuntum bunga kantan - belah 4
20 tangkai batang daun kesum
10 keping asam gelugor
4 batang serai - dititik
6 liter air
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
50 tangkai cili kering - ikut pilihan cili kering masing-masing (boleh tambah atau kurangkan) - ada jenis cili kering pedas dan kurang pedas
20 tangkai cili padi - ikut suka nak bubuh atau tidak
14 labu bawang besar
30 gram belacan - bakar
2 kuntum bunga kantan - hiris kasar
1 biji nanas masak seberat 1kg
4 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Rebus ikan selayang dengan menggunakan 6 liter air dan 6 keping asam gelugor. Jangan rebus terlalu lama. Sebaik sahaja air rebusan ikan mendidih, dan biji mata ikan tersembul putih, tutup periuk dan padamkan api dapur. Biarkan sekitar 5 minit sebelum ditapis untuk memisahkan air rebusan dan ikan.
2. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk, dan masak sehingga airnya kering.
3. Pisahkan isi ikan dengan tulang dan kepala ikan.
4. Kisar isi ikan bersama air rebusan ikan.
5. Kemudian kisar tulang dan kepala ikan dengan air rebusan ikan dan tapis.
6. Keluarkan isi sardin dalam tin dan pisahkan isi dengan sosnya.
7. Kisar ikan sardin bersama air rebusan ikan.
8. Masukkan kesemua isi dan air tulang ikan yang dikisar serta lebihan air rebusan ikan ke dalam periuk. Tiada penggunaan air biasa selain air rebusan ikan.
9. Setelah kuah mula mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, serai serta asam gelugor lebihan untuk rebus ikan.
10. Perasakan dengan garam / perasa pilihan dan akhir sekali masukkan lebihan kepingan isi ikan selayang dan ikan sardin.
11. Biarkan mendidih lagi selama lebih kurang 5 - 10 minit dan kemudian padamkan api dapur.


Bahan pelengkap:
hirisan timun
hirisan bawang besar
hirisan nanas
hirisan daun salad
telur rebus
petis 
limau kasturi 
sambal kicap / hirisan cili padi / cili merah

 




 

Bukan main seronok anak-anak buah dapat makan laksa asam! Tak perlu tunggu buat rumah terbuka baru nak makan laksa asam...hiks!

Dan kami di rumah, berulangkali makan laksa. Kuah tak habis, keesokan harinya rebus laksa lagi. Makin dipanaskan, makin sedaplah pulak kuah laksa asam nih!

9 comments

  1. Allahu.. Sedapnya, lama dah tak buat laksa ni. Last masak masa bulan puasa lalu rasanya.

    BalasPadam
  2. Sedapnya.. balik ni nak g cari ikan la .. nak buat laksa asam gak

    BalasPadam
  3. puas makan kak... mau dari pagi sampai ke malam layan laksa

    BalasPadam
  4. Team Opatgo.com
    kumpulan situs judi online via pulsa
    Sportsbook,Poker,Slot,Togel,dll
    Dengan promo terbanyak dan terbesar
    Menyediakan keunggulana deposit via pulsa

    BalasPadam
  5. Kecur tengok. Saya ni peminat Asam Laksa, tapi tak pernah try buat sendiri..hihi

    BalasPadam
  6. Madam Maq,
    saya pun kecur liur balik bila melihat laksa asam ini semula...hahaaaa.

    Rizziela,
    buat, jangan tak buat... sedap!

    BalasPadam
  7. Norhidana,
    memang betul puas makan, tapi dua tiga hari kemudian teringin nak makan lagi hihihiiii.

    Ujie,
    cuba buat sendiri, boleh bubuh bahan yang kita suka.

    BalasPadam
  8. Sedapnya laksa asam...ni nak kena buat ni....

    BalasPadam
  9. Wahhh ni bagaikan boleh bg setaman ni..buat banyak2 alhamdulillah jiran2 boleh rasa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe