Nasi Goreng Daun Limau Purut

9:59 PG

Alhamdulillah.
Pagi ini dapat bertemu lagi dengan paparan menu Nasi Goreng Daun Limau Purut sebagai alas perut di awal pagi. Kepada yang sedang berpuasa 6, dan puasa ganti didoakan agar dipermudahkan segala urusan ibadah. Kalau tak silap hari ini merupakan Syawal ke-11.

Pagi-pagi masak Nasi Goreng Daun Limau Purut memang mengundang selera sungguh! Apa tidaknya! Aroma tumisan perencahnya sahaja sudah memenuhi ruang dapur, menerjah ke ruang lain...hiks! Tak sabar rasanya untuk menghidang dan menikmatinya! Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan lebihan makan malam kami seperti nasi putih dan isi ikan goreng. Amie sengaja masak nasi lebih sebab nak buat nasi goreng. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih sejuk
1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong dadu
1 cawan isi ikan - lebihan ikan goreng - buang tulang
5 helai daun limau purut - buang tulang belakangnya - ramas-ramas
1 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar taucu manis
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis  bawang besar serta bahan tumbuk kasar hingga terbit bau.
2. Masukkan cili kisar dan taucu. Biarkan masak sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan lobak merah dan kacau rata.
4. Gaulkan nasi putih bersama isi ikan dan juga daun limau purut yang sudah diramas. Kemudian masukkan ke dalam kuali. Gaul rata.
5. Tambahkan perasa seperti garam / perasa pilihan mengikut citarasa. Taucu manis dan udang kering sudah sedia memberikan rasa masin.
6. Gaul beberapa kali, dan padamkan api dapur.

Jemput sarapan pagi!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe