Sotong Goreng Sambal Belacan

9:00 PTG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi di malam yang sungguh nyaman, dan mata pun dah mula layu-layu mengintai bantal!
Nak kongsi resepi Sotong Goreng Sambal Belacan. Sebenarnya watak utama yang ingin ditampilkan ialah kacang panjang! Tapi entah kenapa, sotong pula yang menonjolkan diri lebih-lebih...hiks!

Resepinya mudah saja, sebab Amie hanya gunakan sambal belacan yang memang sudah sedia ada. Boleh klik di sini untuk resepi sambal belacan Amie yang lalu : SAMBAL BELACAN SEDAP GILER!

 Lauk begini memang sedap ratah sahaja! Kacang panjangnya pun rangup dan manis!

Jumpa kacang panjang ini sewaktu jalan-jalan cari ikan di kampung. Murah sangat harganya, hanya RM1. Kacangnya pula masih muda! Kacang panjang beginilah yang Amie suka sangat makan sewaktu kecil dulu. Bonda banyak tanam sayur termasuk kacang panjang, dan Amie tak sabar-sabar nak petik kacang panjang di pokok walaupun kacang panjang masih muda benar!

Jadi, bila terjumpa kacang panjang penuh nostalgia ini, tak mungkin daku lepaskan dikau begitu sahaja...hiks!

Mengenangkan ada lagi sotong yang belum diolah, jadi Amie temankan kacang panjang ini bersama sotong, yang berakhir dengan tragedi sotong naik junjung... hahaaaaa! Kacang panjang pun tenggelam sebab sotong berlonggok di situ beramai-ramai!

Jom kita lihat resepnya seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
5 ekor sotong saiz sederhana - bersihkan - potong ikut citarasa - lumur dengan sedikit  garam dan serbuk kunyit
15 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - diketuk 
cili padi - jika nak tambah pedas
3 sudu besar sambal belacan
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan - jika perlu (sambal belacan sudah ada rasa, sotong sudah dilumur dengan sedikit garam)

Jangan risau dengan kepelbagaian rasa sambal belacan yang mesra dengan masamnya, manis dan lemak masin. Masak dulu, kemudian baru tahu sedap atau tidak... heheeee.

Kalau rajin, gunakanlah bawang merah. Ini gaya masakan orang nak cepat-cepat tinggalkan dapur jew...hiks! Dan kalau nak cantik, bubuhlah hirisan cili merah supaya hasil masakan nampak menarik dan berwarna-warni.

 Tak sabar nak ratah kacang panjang muda ni!

Jom kita mula masak. Sotong pun dan bersedia menyerah diri. Tak perlu masak sotong lama-lama kecuali kalau anda sukakan rasa liat pada sotong ketika dikunyah. Masak serentak dengan kacang panjang dengan menggunakan api besar.

1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar serta bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan sambal belacan dan tumis seketika.
3. Besarkan api dan kemudian masukkan serentak sotong, kacang panjang dan cili padi.
4. Kacau rata sehingga kacang panjang berubah warna. 
5. Masukkan garam / perasa pilihan sekiranya perlu.
6. Padamkan api dapur.

Wokey...Sotong Goreng Sambal Belacan dah siap.
Sekian dahulu, kisah kacang panjang tetapi sotong dan sambal belacan yang dapat nama!

3 comments

  1. Terima kasih lah k. Amie share resepi ni. Hari ni memang nak masak sotong tapi belum ada idea nak masak apa. Boleh cuba resepi akak ni nanti :)

    BalasPadam
  2. simple , dana suka msk yg masih nampak fresh lg mcmni kk...
    sedap nya sampai bertambah2 mkn ni

    BalasPadam
  3. Nampak simple tapi mesti sedap ni. Tak pernah masak sambal becan masuk dalam sotong. Kena cuba ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe