Kek Lapis Legit

8:51 PTG

Bila disebut 'Kek Lapis Legit' Amie terus terbayang salah satu bahan 'menakutkan' yang perlu digunakan untuk menghasilkan kek dari negara jiran kita ini. Bila meneliti resepi demi resepi dengan pelbagai versi, memang 'bahan' ini tetap begitu! Jumlahnya antara 20 hingga 25! Ya... telur yang digunakan antara 20 hingga 25 biji.... kuning telur dong! Tak pakai putih telurnya! Ayoyoooo... hanya untuk satu adunan sahaja.


Inilah hasilnya Kek Lapis Legit itu. Setelah merujuk ke Pusat Rujukan Persuratan Melayu,
 'legit' itu berasal dari bahasa Sunda yang bermaksud manis atau sedap. Kata bijak pandai di situ lagi, legit ini ialah sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras atau tepung gandum dan santan, dan dikukus lapis demi lapis. Mmmmm.... dengan bijak dan lebih pandai makan terjadilah pelbagai versi kek lapis legit atau manis dan sedap ini, selain dikukus, dibakarlah pula. Oh yaaa... Kek Lapis Legit ini juga sesetengahnya memanggilnya sebagai Kek Lapis Betawi. Berdasarkan Wikibuku bahasa Indonesia pula lapis legit adalah kue yang berlapis-lapis dengan bumbu aroma yang harum. Apa tidak harumnya, kalau bahan yang digunakan termasuk rempah-rempahan seperti bunga cengkih, kapulaga, kembang pala, kayu manis dan vanila. Kapulaga tu buah pelaga ye... yang itu kita tahu sebab Bonda kita selalu sebut. Kembang pala itu tak tahu pula... setahu kita kembang tu bunga, tapi adakah bunga pala? He he hee... apa pun kita permudahkan sahaja. Kalau ada rempah Spekkoek, itu lebih baik. Tapi kalau tak ada, memadailah dengan menggunakan rempah kuih. Kata Wikibuku lagi, kalau nak sedap tambahkan hirisan buah plum kering!
Kita buat yang simple dimple sajalah....


Bahan-bahan:
85 gram tepung Hong Kong - ayak bersama baking powder
20 biji kuning telur
300 gram mentega
150 gram gula halus
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil rempah kuih
1/2 sudu kecil baking powder
loyang ukuran 8x8 yang telah digris dengan mentega dan dialas dnegan kertas minyak


Cara: 
1. Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga naik dan pekat.
3. Tambahkan esen vanilla dan susu pekat manis.
4. Kemudian masukkan tepung bersama rempah kuih. Kacau hingga adunan sebati.
5. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan bakar dalam ketuhar selama 5 minit atau sehingga masak di bawah suhu 150'C atau mengikut kepanasan ketuhar masing-masing.
6. Keluarkan dari ketuhar dan tekan permukaan kek menggunakan sterika kek supaya rata.
7. Seterusnya tuangkan satu senduk lagi adunan ke atas kek dan bakar semula di dalam ketuhar.
8. Ulangi proses melapis sehingga selesai.



Sebenarnya lama benar Kek Lapis Legit ni tersimpan dalam folder. Baru ada kesempatan untuk dipaparkan di sini. Kalau berani, cubalah.... Amie berani cuba sebab nak tahu rasanya... yang katanya amat enak, dan kek ini memang terkenal di negara jiran dan dihidangkan semasa hari raya.


Kek Lapis Legit ini pernah tersiar dalam Majalah SAJI Edisi Ogos 2015 Raikan Syawal di SINI.

Bagi yang berminat, selamat mencuba tapi jangan banyak tanya pula kenapa sampai begitu banyak jumlah kuning telurnya... hihiiiii.... kejamnya! Apa pun, itulah keunikan satu-satu resepi!

5 comments

  1. Salam kak, nak tanya. Kek lapis ni guna api atas atau bawah ? Atau kedua nya sekali ? Terima kasih kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lapis pertama atas bawah kemudiannya atas sahaja. Last sekaki atas bawah 10minit.

      Padam
  2. Acuan 8 x 8. X berapa tinggi ye.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe