Bila disebut 'Kek Lapis Legit' Amie terus terbayang salah satu bahan 'menakutkan' yang perlu digunakan untuk menghasilkan kek dari negara jiran kita ini. Bila meneliti resepi demi resepi dengan pelbagai versi, memang 'bahan' ini tetap begitu! Jumlahnya antara 20 hingga 25! Ya... telur yang digunakan antara 20 hingga 25 biji.... kuning telur dong! Tak pakai putih telurnya! Ayoyoooo... hanya untuk satu adunan sahaja.
Inilah hasilnya Kek Lapis Legit itu. Setelah merujuk ke Pusat Rujukan Persuratan Melayu,
'legit' itu berasal dari bahasa Sunda yang bermaksud manis atau sedap. Kata bijak pandai di situ lagi, legit ini ialah sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras atau tepung gandum dan santan, dan dikukus lapis demi lapis. Mmmmm.... dengan bijak dan lebih pandai makan terjadilah pelbagai versi kek lapis legit atau manis dan sedap ini, selain dikukus, dibakarlah pula. Oh yaaa... Kek Lapis Legit ini juga sesetengahnya memanggilnya sebagai Kek Lapis Betawi. Berdasarkan Wikibuku bahasa Indonesia pula lapis legit adalah kue yang berlapis-lapis dengan bumbu aroma yang harum. Apa tidak harumnya, kalau bahan yang digunakan termasuk rempah-rempahan seperti bunga cengkih, kapulaga, kembang pala, kayu manis dan vanila. Kapulaga tu buah pelaga ye... yang itu kita tahu sebab Bonda kita selalu sebut. Kembang pala itu tak tahu pula... setahu kita kembang tu bunga, tapi adakah bunga pala? He he hee... apa pun kita permudahkan sahaja. Kalau ada rempah Spekkoek, itu lebih baik. Tapi kalau tak ada, memadailah dengan menggunakan rempah kuih. Kata Wikibuku lagi, kalau nak sedap tambahkan hirisan buah plum kering!
Kita buat yang simple dimple sajalah....
Bahan-bahan:
85 gram tepung Hong Kong - ayak bersama baking powder
20 biji kuning telur
300 gram mentega
150 gram gula halus
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil rempah kuih
1/2 sudu kecil baking powder
loyang ukuran 8x8 yang telah digris dengan mentega dan dialas dnegan kertas minyak
Cara:
1. Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga naik dan pekat.
3. Tambahkan esen vanilla dan susu pekat manis.
4. Kemudian masukkan tepung bersama rempah kuih. Kacau hingga adunan sebati.
5. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan bakar dalam ketuhar selama 5 minit atau sehingga masak di bawah suhu 150'C atau mengikut kepanasan ketuhar masing-masing.
6. Keluarkan dari ketuhar dan tekan permukaan kek menggunakan sterika kek supaya rata.
7. Seterusnya tuangkan satu senduk lagi adunan ke atas kek dan bakar semula di dalam ketuhar.
8. Ulangi proses melapis sehingga selesai.
Sebenarnya lama benar Kek Lapis Legit ni tersimpan dalam folder. Baru ada kesempatan untuk dipaparkan di sini. Kalau berani, cubalah.... Amie berani cuba sebab nak tahu rasanya... yang katanya amat enak, dan kek ini memang terkenal di negara jiran dan dihidangkan semasa hari raya.
Kek Lapis Legit ini pernah tersiar dalam Majalah SAJI Edisi Ogos 2015 Raikan Syawal di SINI.
Bagi yang berminat, selamat mencuba tapi jangan banyak tanya pula kenapa sampai begitu banyak jumlah kuning telurnya... hihiiiii.... kejamnya! Apa pun, itulah keunikan satu-satu resepi!
Nampak sedap!
BalasPadamSalam kak, nak tanya. Kek lapis ni guna api atas atau bawah ? Atau kedua nya sekali ? Terima kasih kak
BalasPadamLapis pertama atas bawah kemudiannya atas sahaja. Last sekaki atas bawah 10minit.
PadamAcuan 8 x 8. X berapa tinggi ye.
BalasPadamSalam
BalasPadam