Red Curry Chicken - Kari Ayam Merah

11:49 PG

Jom tukar selera dengan menikmati  hidangan resepi dari negara jiran.... Thailand : Land of  a Thousand Smiles. Semasa menyiapkan menu Kari Ayam Merah ini, Amie teringat aroma masakan nyonya pula! Semerbak dengan pelbagai campuran rempah dan herba! 


Apa yang mampu diungkapkan ketika menikmati lauk istimewa ini? Sudah tentulah .... sedap, enak & lazat! Sebelum mula memasak resepi ini, pastikan anda sudah menyediakan Red Curry Paste (Pes Kari Merah) terlebih dahulu seperti di bawah ini:

Ingredients:
(A)
100g shallots
50g garlic
1 slice galangal
2 stalks lemongrass
1 kaffir lime rind
1 stalk coriader root
20 white peppercorns

(B)
1 tsp roasted belacan
1 tbsp coriander seed powder
1 tsp ground cumin powder
5 tbsps chili paste
2 tspd salt

Method:
1. Put (A) into blender. Grind until fine.
2. Set aside and stir in (B) ingredients.


Recipe : Red Curry Chicken
Tasty Thai Cuisine by Patsie Cheong

Ingredients:
(A)
600g chicken, cut into pieces
300g potatoes
1 big onion, cut into quarter
1/2 cup roasted peanuts
500ml coconut milk

(B)
3 tbsps red curry paste
3 pieces kaffir lime leaves
2 pieces cardamom
1 piece 1" cinnamon stick

(C)
2 tbsps sugar
3 tbsps tamarind water
fish sauce to taste

Method:
1. Heat 3 tbsps of oil in pot. Stir fry (B) until fragrant.
2. Add in potatoes and water. Water should be enough to covwe the potatoes. Bring to the boil. Boil potatoes until cooked.
3. Add in chicken and (C). Bring to the boil and cook until chicken is done.
4. Stir in coconut milk and big onion. Bring to the boil. Then turn off heat and stir in roasted peanuts. Serve.


2 gambar di atas tu Amie tak bubuh kacang, gambar ke 3 Amie bubuh.... mmmmmmm! Marilah merajinkan diri mencuba resepi ini. Anak-anak pun suka sangat menu ini, malah semasa menumis pesnya pun, mereka berulang-ulang jenguk ke dapur sebab terhidu pelbagai aroma.... ada bau ketumbar, belacan, daun limau purut yang sedang bersatu dalam kuali!  Amie pun tak mahu cakap banyak..... satu perkataan saja ye : SEDAP!

9 comments

  1. warna kari tu mengancam betul!Mesti sedap ni..

    BalasPadam
  2. Kalau Thai femes ngan green curry..ni red curry lak..pestaim dengar ni...

    BalasPadam
  3. Nak buat pes tu dlu yg mcm mlassss je..hik3...

    BalasPadam
  4. Wah! mesti sedap makan dgn nasi minyak ni... nyum2x

    BalasPadam
  5. sedapnya, merah jer kalernya kak :)

    BalasPadam
  6. Sedapnyer kak.. tp perlu kerajinan lebih sbb kene wat paste dia dulu. tp kalau nk mkn sedap, kene la rajinkan.

    BalasPadam
  7. salam kak amie..sedapnya kari .. lama dah wani tak buat kari ni...kena elak nak makan pedas untuk seketika

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe