Ikan Percik

7:27 PTG

Assalamualaikum. 
Malam ini Amie hidangkan menu ringkas tapi tetap menyelerakan. Amie bakar ikan sebelah, dan siram dengan sambal percik. Harum wangi satu dapur dengan bau sambal percik dengan aroma serai dan daun lengkuas sebagai alas membakar, hasil resepi yang Amie kongsi dari dapur Wana :  POTRET KASIH, yang rajin mencuba pelbagai resepi yang enak-enak!


Terima kasih Wana kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ini. Sebenarnya warna kuah percik Amie bertukar menjadi kemerah-merahan apabila kering di atas ikan bakar, yang dalam gambar ini kuahnya berwerna oren kerana Amie lumurkan lebihan kuah percik dalam periuk yang masih berbaki. Sedap makan dengan lumuran kuah percik yang agak basah begini.

Resepi : Ikan Percik 

Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung (atau ikan termenung) yang besar  - Amie gunakan seekor ikan sebelah seberat 1.2 kg
1 mangkuk penuh santan
5 - 10 biji cili kering atau 10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah atau 1 labu bawang besar
sedikit halia
sebatang serai
sedikit belacan - jika suka
1 camca besar gula - Amie gunakan gula melaka
1 kepng asam gelugur
sedikit kunyit - ditumbuk
garam secukup rasa

Cara:
1. Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah, serai, belacan, kunyit berdama santan.
2. Masak atas api dan masukkan asam gelugur. Kacau hingga pekat.
3. Sementara menunggu kuah pekat, lumurkan ikan dengan garam dan bakar hingga separuh masak.
4. Bila kuah agak pekat, sesuaikan dengan rasanya, dan angkat.
5. Lumurkan atau percikkan kuah pada badan ikan bakar. Ulang di bahagian sebelah lagi.
6. Buat beberapa kali hingga kuah melekat pada ikan.
7. Bila masak, bolehlah dihidangkan.




6 comments

  1. salam kenal kak.. :)
    mmg sedap kalau pekena ikan percik mcm nii

    BalasPadam
  2. wah2 kak...nmpk sgt sedap la ikn percik tu..kecur n jd lapo tgk..kena buat gak la ni jwbnya..

    BalasPadam
  3. Bole dicuba ni time idea x de nak msak nnti....:-)

    BalasPadam
  4. Jogging pagi2, singgah dapur Amie jap,harumnya aroma ikan percik Amie ni..

    BalasPadam
  5. Sedapnye..lm tak bakar ikan mcm ni..bila masa nk buat..asik masak campak2 je..

    BalasPadam
  6. sedapnyer tengok ikan 2 bulan puasa ini..nk cubalah,
    Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe