Sup Ayam dengan Betik

5:15 PTG

Hari ini tunaikan permintaan Fuad untuk masak Sup Ayam dengan Betik.Yang ada hanya sayap ayam, jadi itulah saja yang Amie masak. Tak sabar nak hirup kuahnya panas-panas. Rasa manis-manis manja betik mengkal dengan pedas-pedas manja juga dari lada putih memang mengancam selera kami sekeluarga! Mungkin sudah biasa dengan sup ayam dengan betik, jadi anak-anak pun sudah sediakan  sebiji mangkuk seorang, siap ambil sup panas lagi dari atas dapur! Sebenarnya bukan ayam yang hendak dikejar, tetapi kuah sup itulah yang dinanti-nantikan.

Biasanya kalau ada daun kemangi, Amie akan masukkan ke dalam sup ayam dengan betik ini. Harum jew aromanya. Amie kategorikan sebagai sup ringan, sebab tidak gunakan sebarang rempah beraroma seperi kulit kayu manis and the gang, hanya bawang putih, bawang besar, halia dan lada putih sahaja.

Untuk serikan warna sup, Amie bubuh sawi pakcoy. Encik Suami memang suka sangat sawi pakcoy. Selalu dimintanya Amie masak dengan sos tiram!

Pelengkap hidangan, selain Sup Ayam dengan Betik, Amie goreng ikan cencaru, sayur peria bubuh udang dan telur serta biji sawi, sambal tempoyak dengan daun salad dan timun. Ada sambal kicap juga, boleh dibuat cecah ikan cencaru goreng.

Sup Ayam dengan Betik.
Ikan cencaru goreng.

Red & green coral lettuce, timun, sambal tempoyak & sambal kicap.

Peria tumis dengan udang, telur dan biji sawi.

Limau Sunkist & betik.

Fuad boleh rujuk resipi di sini kalau teringin masak sendiri Sup Ayam dengan Betik. Menu ini menyihatkan dan penuh khasiat. Hanya direbus tanpa menggunakan minyak. 

Bahan-bahan:
  • 6 ketul sayap ayam - potong 3 (boleh gunakan bahagian ayam yang lain)
  • 500 gram betik mengkal - kupas kulit - buang biji - potong ikut suka
  • 2 pokok sawo pakcoy - bersihkan dan potong ikut suka
  • 1 labu bawang besar - belah 6
  • 2 liter air
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk:
  • 2 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil lada putih - jika suka pedas lebihkan sukatan
Cara memasak:
  1. Masukkan sayap ayam, betik, bawang besar, air dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Masak di atas api besar sehingga mendidih.
  3. Kemudian kecilkan api dan renih sehingga ayam empuk dan buah betik layu.
  4. Masukkan sawi pakcoy dan perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  5. Kacau beberapa kali. 
  6. Setelah daun sawi pakcoy berubah warna, padamkan api dapur.
  7. Hidangkan panas.

4 comments

  1. Bolehlah cuba nanti buat sup ayam letak buah betik mengkal.
    Sedap2 hidangannya.

    BalasPadam
  2. tak pernah lagi makan masakan mcm ni, waa nmpk unik , mesti sedap

    BalasPadam
  3. Unik hidangan sup ayam campur betik. Boleh cuba lah cara masakan kak amie buat sup ayam letak betik mengkal. Tapi nak cari betiknya susah pulak. hihi

    BalasPadam
  4. org utara tak pernah lg makan masakan mcm ni.. nampak rare dan menarik

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe