Lempeng Pisang Jagung Berkrim

10:53 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang diharagai. Terima kasih sudi singgah di dapur Amie. Jemput sarapan Lempeng Pisang Jagung Berkrim. Bismillah.

Lempeng pisang Jagung Berkrim & kopi.

Cucur Udang Campur Jagung & Lempeng Pisang Jagung Berkrim.

Abang Farid dan Firdaus memang hantu Cucur Udang Campur Jagung! Kegemaran makan cucur ini memang tahap tak boleh dibawa ampun! Pagi ini, dua beradik sulung dan bongsu ini makan habis cucur satu bekas di atas tu! Fuad dan Fairuz sambung tidur. Jadi dua beradik itu pula terlepas sarapan cucur udang!
Amie dan Encik suami sempat makan juga dua tiga ketul. Selebihnya kami makan lempeng pisang saja. Amie tak tahu apa nama pisang yang Amie lenyek untuk dijadikan lempeng. Pisang itu hasil tanaman Encik Suami di belakang rumah. Baunya wangi dan rasanya manis walaupun kulitnya hijau kekuningan. Tak dapat kongsi gambar pisang tersebut sebab sudah habis. Yang Amie gunakan untuk buat lempeng ini pun sudah terlalu masak, dan hampir lebam. Di bawah ini Amie paparkan gambar pisang tersebut yang Amie ambil pada 31 Januari 2021.

Rasa pisang ini sudah cukup manis bagi Amie. Jadi, tak perlu tambah gula sewaktu menjadikannya sebagai adunan lempeng. Ditambah pula dengan jagung berkrim. jadi, lemak-lemak manislah hasil kejadiannya.


Bahan-bahan:
  • 2.5 cawan pisang lenyek (anggaran) - pilih pisang masak ranum (cukup manis, tak perlu tambah gula) Amie gunakan 5 biji pisang
  • 1.5 cawan tepung gandum
  • 5 sudu besar susu tepung
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • secubit garam
  • marjerin
Cara:
  1. Campurkan pisang lenyek bersama tepung gandum, susu tepung, soda bikarbonat, baking powder, secubit garam dan gaul sebati.
  2. Masukkan jagung krim. Jika agak cair, tambahkan sedikit demi sedikit tepung gandum.
  3. Panaskan kuali non-stik saiz paling kecil. Cairkan sedikit marjerin.
  4. Masukkan adunan mengikut ketebalan yang disukai.
  5. Terbalikkan lempeng supaya masak kedua-dua belah bahagian.
  6. Hidangkan segera.

11 comments

  1. Sedapnya ❤️ Tadi buat lempeng jugak untuk breakfast. Makan dengan kuah asam pedas ayam masak semalam hihi

    BalasPadam
  2. Cucur jagung Tu yg rindu nak mkn.. bila lah nak buat ni..

    BalasPadam
  3. Nak cuba la buat lempeng pisang ni...nampak sedap tu ha...

    BalasPadam
  4. Rasanya kita boleh lawan dgn Farid dan Firdaus bab makan cucur jagung dengan udang tu, Amie

    BalasPadam
  5. rumah atie mmg kerap ada lempeng pisang hehehe

    BalasPadam
  6. Sedapnya lempeng pisang. Tambah jagung plak, lagi menaikkan selera

    BalasPadam
  7. Sedap sepanjang zaman ni... Lagi2 dalam PKP.. Hihihi

    BalasPadam
  8. sedap betul dpt mkn panas2.. kalau ada kelapa parut lg sedap

    BalasPadam
  9. Bila pisang bergabung dengan jagung. Dua dua manis. memang jadi sedap lempeng tu. Hehe..siapa bangun lambat tak merasalah cucur mommy yang sedap tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe