Kuih Penyaram
12:12 PTGHari ini 13 Februari 2021 bersamaan 1 Rejab 1442. Selamat berpuasa bagi yang menunaikan ibadah ini, dan perbanyakkan zikir serta doa sepanjang bulan mulia ini.
Kali ini Amie kongsikan paparan kuih sangat mudah disediakan adunannya, tetapi jarang 'menjadi' dengan cantik apabila digoreng! Itu pengalaman Amie. Tak tahu pengalaman orang lain. Banyak kali buat tapi jarang dijadikan entri sebab kejadiannya kurang molek... ahaks!
Di Sabah, kuih ini dikenali dengan nama kuih penyaram. Sedap dinikmati ketika masih panas. Kuih ini sangat terkenal dalam masyarakat Bajau kerana dijadikan sebagai salah satu permintaan wajib pihak perempuan sebagai barang hantaran perkahwinan. Yang biasa Amie dengar, jumlah yang perlu disediakan oleh pihak lelaki ialah sebanyak 300 biji.
Kuih penyaram & kopi. |
- penyam
- penjaram
- paniyaram (Chef Thyaga B Rajan - rakan blogger masakan)
- cucur jawa
- topi Mexico
- jompo-jompo
12 comments
Pernah nampak dan familiar dengan nama cucur jawa lagi. Tapi itulah tak pernah makan lagi.
BalasPadamada jumpa org jual kuih ni... cuam sy je x sempat nk sambar😆
BalasPadamAah kat sini panggil kuih cucuq, cucur..saya pun geram buat kuih ni, tak pwrnah jadi cantik. Ank saya suka. Byk kali buat tak pernah cantik, tapi bila bersarang kt dlm tuh, ermmmm..sedap.
BalasPadamAmie buat tu kira cantiklah juga dari saya pya, hehe
Sedap betul kuih ni. Jarang jumpa orang jual sedap. Ada yang keras. Bagi masyarakat kaum Eza kami akan menghidangkan kuih ni masa makan tahlil 40 hari. Tak pasti pula adat atau kebiasaan nenek moyang terdahulu.
BalasPadammemang leceh buat penyaram ni..sy sendiri pun sampai sekarang nda reti buat. my mom ja yg pro buat n biasa dia buat time raya ja
BalasPadamSy Bajau juga..tapi takda pula masuk dlm adat hantaran kawin hehe mungkin masyarakat Bajau yang lain
Ada yg pgil kuih jawa kan kak Amie..shdia xpernah mkn pun..tp mak hari2 jual org letak..bolehla cuba nnt :)
BalasPadamBetul la kita ada chemistry.Banyak kali tersama menu. Hihihi. Saya mengadun adunan kuih ni pagi tadi kerana plan untuk goreng petang ni. Sekali cikgu dah siap hidang daaaa...
BalasPadamTapi saya panggil Cucur Jawa..
Di sarawak pun kami pgl kuih penyaram... teringat ms PKP 1.0 dulu ada #penyaramchallenge di fb.. hahahaha
BalasPadamTak selalu makan kuih ni...sesekali kalau kawan kat opis buat..tumpang rasa je..
BalasPadam@Litah L Mungkin juga lain daerah lain adatnya. Dari dulu memang saya dengar dengar tentang kuih ini menjadi salah satu hantaran.
BalasPadamyeay, dah save resipi ni. hari tu saya buat, tp x jadi. so nak buat nnt guna resipi ni pula.
BalasPadamlama dh tak makan.. kalau balik perak mesti boleh mkn sepuasnyaa
BalasPadam