Sepiring Kuih Akok & Secawan Kopi Tenom

12:07 PTG

Berehat seketika dari berBDR. Jom bancuh secawan kopi Tenom dan jamah sebiji dua kuih akok iaitu sejenis kuih tradisional yang sangat terkenal terutama di Pantai Timur, negeri  Kelantan dan Terengganu. Kuih akok biasanya berbentuk bujur, ikut acuan buah ulu dan akok bunga yang dikenali juga dengan nama akok Kemboja. Akok rasanya lemak-lemak dan manis bertelor. Akok gula nisan bewarna gelap, sementara akok daun pandan dan akok Kemboja berwarna hijau pucat. Ada yang gunakan telur itik untuk adunan akok, tapi Amie gunakan saja telur ayam. manalah nak dapat telur itik segar. Kalau telur itik masin banyaklah...ahaks!
Apa pun bentuk akok, akok kedut dan tak berapa kedut, lonjong atau bulat,  rasanya tetap lazat jika betul cara adunanya dan dinikmati ketika masih panas!

Kuih Akok & Secawan Kopi Tenom

Peminat kuih akok di rumah kami sudah tentulah si kecil Firdaus. kalau kita buat adunan akok, ditunggunyalah sampai akok keluar dari oven. dialah orang pertama yang mencicipi akok!


Untuk resipi akok, Amie kongsikan lengkap dengan gambar bahan serta turorial di sini : Kuih Akok Pandan Kedut.

10 comments

  1. Rajinnya cikgu masak akok... Eh, naper ek, asal terfikir sesuatu makanan,ada la keluar kat sini. Ish, nak pindah ke LD lah camni.. Bawa pinggan siap-siap.. Seronok jadi Firdaus, apa yang mommy masak dai dapat rasa dulu.. Hihihi

    BalasPadam
  2. Kombinasi yang enak. Saya pun suka kuih akok dan kopi Tenom. Kalau pergi Sabah mesti tu antara benda saya cari. Hehe

    BalasPadam
  3. Pandai Amie buat akok, sy kalau nak makan terpaksalah beli, mahal pulak tu harga akok skrg

    BalasPadam
  4. SA suka gak akok tapi x selalu makan kak..jarang jumpa kat Seremban ni..

    BalasPadam
  5. @namakucella Hahaaaa... ada telepati kan kita ni. Mari pindah sini, duduk berjiran.

    BalasPadam
  6. @SalbiahM Kopi Tenom ni ada kelainannya, walaupun nampak gelap tapi agak ringan, berbanding kopi lain.

    BalasPadam
  7. @Seri Kandi Di Tanah Jauhar Bila dah cuba buat sekali, rasanya memang berbeza dengan yang kita beli. Tu pasal lebih suka buat sendiri, makan time panas, secukup rasa pula.

    BalasPadam
  8. @Suria Amanda Di LD pun jarang jumpa kecuali ada orang kerja kerajaan dari pantai timur Malaya yang rajin jual time bulan Ramadhan.

    BalasPadam
  9. Rajinnya Amie buat kuih akok. Kuih tradisional ni ada rasa lazat tersendiri. Saya kurang gemar tapi boleh je makan sesekali :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe