Ayam Ingkung Patah Kaki Sebelah

9:31 PTG

Kalau tak silap ayam ingkung ini Amie masak tiga atau empat hari lepas. Anak-anak bukan main suka lagi meratahnya. Kebetulan ketika Amie masak, hujan lebat sehingga terpaksa buka lampu hud dapur. Masak ketika hujan memang aroma masakan semerbak di dapur sampai ke ruang tamu. Apalagi kalau masakan berempah seperti ayam ingkung ini.

Jarang jumpa ayam ingkung di zaman serba moden. Dulu-dulu selalu jumpa di majlis kahwin dan kenduri-kendara seperti kenduri kesyukuran dan bancaan. Kalau di majlis kahwin, ayam ingkung dihidang depan pengantin. 

Ayam Ingkung

Sibuk balik-balikkan ayam di atas dapur supaya masak sekata, tiba-tiba patah pulak sebelah kakinya!

Bukan terseliuh, tapi memang betul-betul patah.... ahaks!

Kakinya yang sebelah elok sempurna.

Memang ketawa sendiri melihat ayam ingkung patah kaki sebelah! Macamana nak dapatkan sudut yang sempurna untuk diambil gambar? Akhirnya tonggengkan saja, tertutuplah kakinya yang patah itu dan tutup terus dengan daun salad...kah!

15 comments

  1. uihhh sedapnya kak Amie @_@ teruja tgk ayam tu kak..fuh!

    BalasPadam
  2. Hehe.. menarik tu, walaupun kakinya patah semalam. Sedapnya Amie masak. Terliur saya tengok.

    BalasPadam
  3. Eh silap. Patah sebelah. Semalam pulak.

    BalasPadam
  4. hahahah aduhh patah pula.. tapi tak pa still nmpk sedap dan mmg sedap kan hehe

    BalasPadam
  5. Wah,dulu saya pengumpul majalah masakan. Salah satu masakan dalam. Majalah Saji yang saya masih ingat inilah.taoi ditulis Ayam Engkong (kalau tak sila) saya masih terbayang hiasannya bawang putih goreng disusun atas belakang ayam macam sisik. Hari ni nampak di dapur cikgu.. Nostalgia sungguh

    BalasPadam
  6. Memang sedap meratah kalau masak ayam macam ni. Pertama kali dengar ayam ingkung. Masakan nama ingkung ye kak amie? hihi..gigih nak bagi elok ambil gambar tu kan kak mie bila ayam patah kaki. faham :)

    BalasPadam
  7. wah ayam ingkung ni hanya jumpa masa majlis kahwin orang jawa je. Dolu2 dapatlah makan sekarang dah moden orang pun tak tahu nak masak. Bestnya amie

    BalasPadam
  8. Waduh sedapnyaa Amie.. terliur terus nengokkk..
    Elok sangat kejadiannyaa.. boleh hantar ke rumah sikit tak? Hahahaha

    BalasPadam
  9. Nasib baik masih bulat lagi walau kakinya patah, yang penting rasanya pasti enakkan...

    BalasPadam
  10. Pertama kali saya mendengar menu Ayam Inkung ini kak.. Macam best je..

    BalasPadam
  11. Ingatkan memang nama resipi tu macam tu. Rupanya memang ayam tu patah kaki sebelah. Huhuhu Anyway, nampak sedap je ayam tu :)

    BalasPadam
  12. patah pun patah laa janji sedap huhu

    BalasPadam
  13. sedapnyaaaa Kak Amie ni kalau masak memang mengoda hati la...nak la masak macam ni..nampak sedap tu ha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe