Cucur Jagung Kembung, Jagung & Keledek Rebus
10:45 PGSekarang sudah pukul 10:15 pagi. Matahari belum kelihatan. Akhir-akhir ini rasa agak aneh sedikit kerana inilah kali pertama mengalami suasana hujan yang berterusan, dan tidak tahu bila akan ada satu hari tanpa hujan. Apabila Amie melihat ramalan cuaca di HP, sekarang suhu 26'C. Dijangka akan ribut petir, dan suhu akan mencecah serendah 23'C. Esok dijangka hujan, dan lusa juga dijangka hujan. Isnin pun dijangka hujan! Maha Suci Allah yang menjadikan segenap alam dan segala cakerawala. Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Mudah-mudahan hujan yang turun adalah hujan yang penuh rahmat, menambah subur muka bumi-Nya. In shaa Allah.
Cucur jagung kembung, jagung & keledek rebus oren rebus. |
Cucur Jagung Kembung |
Keledek oren & jagung rebus. |
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan hirisan jagung - boleh gunakan jagung tin
- 3 sudu besar gula pasir - boleh tambah atau kurang ikut citarasa
- 1 sudu teh garam
- 1 paket yis mauripan 11 gram
- air secukupnya - untuk adunan tidak pekat dan tidak cair
- minyak
- semangkuk kecil air - untuk celup hujung jari
- Dalam sebuah bekas, masukkan tepung, gula pasir, garam, jagung dan yis mauripan.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan seperti cucur biasa. Tidak terlalu pekat dan tidak cair.
- Biarkan adunan selama 30 minit.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Gunakan api sederhana.
- Celupkan hujung jari di dalam mangkuk berisi air dan jemput adunan, jatuhkan dalam kuali.
- Goreng dan kacau sekali-sekala sehingga cucur jagung kembung berwarna kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
8 comments
Oh saya sudah tengok Sky Castle.
BalasPadamBelum pernah makan cucur jagung. Menarik.
Ish.. Comel-comel coq jagung tu.. Ubi Jepun tu sedapnya manis. Rakannya jagung rebus memang feel makan sambil tokak ditongkolnya berbanding makan corm in cup yang hanya isi sahaja..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSaya dah lama sangat tak makan cucur jagung. :)
BalasPadamlamanya tak makan jagungggg
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamSedapnya sarapan pagi di rumah kak amie. Cantik kejadian cucur jagung. Mak mak kalau buat cucur jagung lawa je. kalau diri sendiri buat tak menjadi bulat-bulat tu. huhu
BalasPadamnampak cantik isi jagung tu.. mesti manis kalau dpt buat cucur.
BalasPadam