Cucur Jagung Kembung, Jagung & Keledek Rebus

10:45 PG

Sekarang sudah pukul 10:15 pagi. Matahari belum kelihatan. Akhir-akhir ini rasa agak aneh sedikit kerana inilah kali pertama mengalami suasana hujan yang berterusan, dan tidak tahu bila akan ada satu hari tanpa hujan. Apabila Amie melihat ramalan cuaca di HP, sekarang suhu 26'C. Dijangka akan ribut petir, dan suhu akan mencecah serendah 23'C.  Esok dijangka hujan, dan lusa juga dijangka hujan. Isnin pun dijangka hujan! Maha Suci Allah yang menjadikan segenap alam dan segala cakerawala. Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Mudah-mudahan hujan yang turun adalah hujan yang penuh rahmat, menambah subur muka bumi-Nya. In shaa Allah.

Pagi ini kami sarapan bertemakan jagung! Cucur jagung dan jagung rebus. Teringat peribahas Melayu : Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak. Maksudnya, membuat kerja sambilan sementara mendapat pekerjaan tetap, atau maksud lainnya sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik boleh digunakan dahulu.

Kalau kita di dapur pula, buat cucur jagung dahulu untuk sarapan pagi sementara menunggu waktu tengahari untuk masak nasi! Ngamkah itu? Ngam bah kan.... ahaks!

Eh! Sebenarnya selepas ini nak sambung tonton drama Korea Sky Castle. Dapat tonton dua episod pun okey juga. Ini semua kerja Abang Faridlah. Rajin betul cari drama Korea dan  suka sangat kalau Mommynya tonton drama Korea pilihannya.

Cucur jagung kembung, jagung & keledek rebus oren rebus.

Cucur Jagung Kembung

Keledek oren & jagung rebus.


Sebelum keluar kerja, Encik Suami sempat sarapan bersama di dapur. Minuman paginya, secawan kopi Najeehah. Anak buah suka bagi kopi Najeehah setiap kali kami beli barangan Najeehah daripadanya. Moga rangkaian perniagaannya bertambah maju.


Oleh kerana Abang Farid suka sangat makan 'tepung' jadi Amie kongsikan resipi Cucur Jagung Kembung di sini. Mudah sangat nak buat, tapi kalau Abang Farid teringin makan hasil air tangan sendiri tentu Abang Farid susah nak buat sebab tak tengok Mommy buat di dapur. Nanti Abang Farid boleh rujuk di sini.
Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan hirisan jagung - boleh gunakan jagung tin
  • 3 sudu besar gula pasir - boleh tambah atau kurang ikut citarasa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 paket yis mauripan 11 gram
  • air secukupnya - untuk adunan tidak pekat dan tidak cair 
  • minyak
  • semangkuk kecil air - untuk celup hujung jari
Cara:
  1. Dalam sebuah bekas, masukkan tepung, gula pasir, garam, jagung dan yis mauripan.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan seperti cucur biasa. Tidak terlalu pekat dan tidak cair.
  3. Biarkan adunan selama 30 minit.
  4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Gunakan api sederhana.
  5. Celupkan hujung jari di dalam mangkuk berisi air dan jemput adunan, jatuhkan dalam kuali.
  6. Goreng dan kacau sekali-sekala sehingga cucur jagung kembung berwarna kuning keemasan.
  7. Angkat dan toskan.

8 comments

  1. Oh saya sudah tengok Sky Castle.
    Belum pernah makan cucur jagung. Menarik.

    BalasPadam
  2. Ish.. Comel-comel coq jagung tu.. Ubi Jepun tu sedapnya manis. Rakannya jagung rebus memang feel makan sambil tokak ditongkolnya berbanding makan corm in cup yang hanya isi sahaja..

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Saya dah lama sangat tak makan cucur jagung. :)

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Sedapnya sarapan pagi di rumah kak amie. Cantik kejadian cucur jagung. Mak mak kalau buat cucur jagung lawa je. kalau diri sendiri buat tak menjadi bulat-bulat tu. huhu

    BalasPadam
  7. nampak cantik isi jagung tu.. mesti manis kalau dpt buat cucur.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe