ADSENSE

Rabu, 24 Februari 2021

Kari Daging & Acar Mentah

Jumpa lagi di pagi yang nyaman ini. Awal pagi lagi kami sudah bersarapan. Encik Suami hantar Fairuz ke sekolah, dan pulang ke rumah sebentar dengan nasi kuning, mee goreng dan buras. Jadi pagi ini hanya sediakan minuman panas sahaja.

Pagi ini Amie kongsikan entri tertunggak, hidangan makan tengahari kami pada hari Jumaat lepas. Amie masak kari daging versi biasa, digandingkan dengan acar mentah, sambal belacan dan ayam panggang air fryer. Amie olah kari daging tanpa cili kisar sebab tak mahu rasa pedas memandangkan sudah sediakan sambal belacan. Kalau kari pun rasa pedas, tak tahu nak nikmati mana satu kepedasan kari atau pun sambal belacan. Acar mentahnya pula Amie buat cara orang kampung kami ketika rewang waktu kenduri-kendara. 

Waktu kecil dulu selalu ikut Bonda pergi rewang di tempat kenduri atau majlis kahwin. Biasa sangatlah melihat ibu-ibu menyediakan acar mentah, iaitu campuran empulur timun, sengkuang, lobak merah dan nanas dihiris nipis, kemudian ditambah hirisan cili hijau, udang kering dan hirisan bawang merah. Biasanya orang kampung kami akan sediakan dua jenis acar, iaitu acar masak dan acar mentah. Acar masak gunakan timun bahagian isi yang berkulit bersama lobak merah. Empulurnya pula dihiris nipis untuk dijadikan acar mentah. Nampak sungguh disitu tiada pembaziran dilakukan! Semua bahagian dimanfaatkan untuk dijadikan makanan!

Bezanya acar entah yang Amie sediakan ini, Amie gunakan kesemua bahagian timun. Dan hirisan Amie agak kasar berbanding cara hirisan ibu-ibu yang rewang! Kalau ada nasi minyak, memang sedap sangatlah rasanya!

Kari Daging.

Acar Mentah.

Sambal Belacan

Ayam Panggang Air fryer

Hirisan Limau Sunkist & Epal

Seperti biasa, ayam panggang itu untuk Abang Farid yang tak makan daging. Tapi tak boleh panggang dua ketul sebab adik-adiknya pun nak  makan sama.
Amie kongsikan resipi Kari Daging & Acar Mentah di bawah ini. Seperti biasa, di akhir masakan Amie tuangkan jus limau nipis sebagai pelengkap rasa.


Bahan-bahan:
  • 500 gram daging lembu bahagian peha - potong ikut ketebalan / lebar yang diingini
  • 3 biji kentang - kupas kulit - belah 4
  • 250 ml santan pekat
  • 1 liter santan cair
  • 4 sudu besar serbuk kari
  • 2 pelepah daun kari - dilurut
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan tumis bahan hiris hingga layu.
  2. Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis kacau hingga naik bau.
  3. Tambahkan serbuk kari dan daun kari. Jika terlalu kering, masukkan sedikit santan cair.
  4. Masak sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging. Gaul sebati. Gunakan api perlahan.
  5. Masukkan santan cair dan masak hingga daging hampir empuk.
  6. Kemudian masukkan kentang. Setelah daging dan kentang empuk, tambahkan pati santan.
  7. Terus masak dengan api perlahan hingga pecah minyak sekali lagi.
  8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  9. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Untuk acar mentah pula, resipinya seperti di bawah ini. Setiap bahan yang digunakan seperti nanas, timun, sengkuang dan lobak anggaran 200 gram setiap satu.
Bahan-bahan:
  • 1 biji timun 
  • 1 biji nanas saiz kecil
  • 1 biji sengkuang
  • 1 batang lobak merah
  • 3 biji cili hijau
  • 7 biji bawang merah
  • 1/2 cawan udang kering - rendam hingga lembut - toskan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 cawan cuka (boleh gunakan jus limau nipis / kasturi)
Cara:
  1. Hiris nipis timun, nanas, sengkuang. lobak merah, cili hijau dan bawang merah.
  2. Tumbuk kasar udang kering.
  3. Dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan di atas, tambahkan garam, gula dan tuangkan cuka.
  4. Gaul rata dan biarkan sekurang-kurangnya 15 minit sebelum dihidangkan.

13 ulasan:

Wak Lat berkata... Reply To This Comment

menyelerakan sungguh mak amie.. 😅😅😅

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

ayam panggang dan sambal belacan, sedap

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Menarik nampak ayam panggang air fryer. Cantik kejadiannya. Lama tak makan kari daging. Sedap di lawankan dengan acar mentah.

namakucella berkata... Reply To This Comment

Tengok time ni memang menguji anak tekak ni... Hihihi

Nur berkata... Reply To This Comment

Acar mentah tu, saya panggil jelatah. Cuma yang bezanya, takde sengkuang dan udang kering. Cuka je. Sedapnya, Amie. Selera ada kari daging dan sambal belacan.

notie berkata... Reply To This Comment

Jelantah tu paling senang. Kalau ada timun dan nenas pun dah jadi. Jarang bubuh cuka sebab bila bubuh garam dan gula dia boleh menjadi cuka dan melembutkan jelatah. Letak bawang hiris dan lada hiris bagi pedas sikit. Layan dengan kari daging memang walah ler....yummy

syioknya kalau rewang orang kenduri.

Nina Mads berkata... Reply To This Comment

memang sedap kalau ada acar dan sambal.. menarik menunya

Farrah MF berkata... Reply To This Comment

Aduhai, terus rasa lapar tengok menu akak ni 😊 kombinasi paling ngam!

Cik nadya berkata... Reply To This Comment

cobaan niii.. lauk niii semua fav. hehe

SalbiahM berkata... Reply To This Comment

Sedap semuanya. Bila tengok rindu nak rewang-rewang kat kenduri

Suria Amanda berkata... Reply To This Comment

Gabunngan menarik kari, dan acar mentah...lama jugak x buat kari daging...

Sha Mohamed berkata... Reply To This Comment

Sambal belacan tu yang nampak paling menggoda dan memikat..

financialserviceoffer berkata... Reply To This Comment

Are you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd