Jom Berkenalan Dengan Jenis Pokok Ati-Ati

7:37 PTG

Mohon izin dan terima kasih diucapkan kepada pemilik gambar pokok ati-ati (dari WhatsAap Group). Gambar-gambar ini dikongsikan di Facebook oleh salah seorang ahlinya. Dengan memanjangkannya sebagai entri di sini, mudah-mudahan pemiliknya akan beroleh ganjaran pahala, dan para peminat pokok ati-ati akan dapat info. Semoga peminat pokok ati-ati akan terus berusaha menambah koleksi sebagai memenuhi hobi di musim PKP 2.0 ini, menanam dan menjaga pokok ati-ati dengan baik. In sha Allah, persekitaran rumah yang dipenuhi pokok akan menambah bekalan oksigen yang segar.

Banyak lagi jenis pokok ati-ati dan ini merupakan sebahagian daripadanya.

Sumber : Alin Khairudin (FB)


























12 comments

  1. Wah, ramainya family ati-ati. Banyak yang saya tak pernah tengok lagi. Hanya sejenis dua sahaja yang kenal..

    BalasPadam
  2. Ada jenis2nya rupanya pokok ati2 ni.
    Cantik2 belaka.

    BalasPadam
  3. Banyak jenis rupenye pokok ati² ni ye.. baru taw.. biasa tengok yg warna ungu n hijau je 😅

    BalasPadam
  4. Wah byk jenisnya, dlm byk2 tu saya ada satu jenis je..iaitu ikan emas. Saya ada 6 jenis yg berlainan, tapi yg 5 lagi tu takde plak kt gambar ni.

    BalasPadam
  5. @namakucella Saya pun keliru mana sebenarnya yang ada dalam koleksi. Nampak serupa tapi tak sama.

    BalasPadam
  6. @Nor Azimah Ali Banyak sangat jenisnya ati-ati tu, yang ini hanya sebahagian saja. Agaknya kalau terkumpul semua entah berapa banyak jumlahnya kan.

    BalasPadam
  7. macam macam jenis rupanya eh..byk namaa.....

    BalasPadam
  8. Banyak betul nama dan pattern ati-ati ni. Saya suka ikan emas dan baju pengantin tu.

    BalasPadam
  9. Ya ati2 ini banyak id nya..saya sendiri mempunyai koleksi lebih 200+ jenis

    BalasPadam
  10. Ya..ati2 memang banyak jenis/ID saya sendiri ada koleksi lebih 200+ jenis

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe