Asam Pedas Ayam dengan Nanas

8:03 PTG

Sepanjang hari ini cuaca elok saja. Tak panas dan tak hujan. Tiba-tiba menjelang Maghrib, terdengar bunyi rintik hujan di atas bumbung rumah! Biarlah hujan sepanjang malam. Tentu lena tidur dalam sejuk-sejuk hujan. 

Masak apa hari ini? Amie masak Asam Pedas Ayam dengan Nanas. Arwah MIL suka masak asam pedas ayam tapi gunakan bahagian kaki dan sayap ayam. MIL potong kecil-kecil. Apabila kami makan masakan asam pedas ayam MIL di kampung, rasanya sungguh sedap! Air tangan ibu mentua memang tak kalah enaknya dengan masakan ibu sendiri. MIL lebihkan kuah asam pedasnya yang sangat sedap. Makan nasi dengan kuahnya pun sudah cukup menyelerakan!

Di dapur sendiri, Amie gunakan bahagian sayap ayam sebanyak 6 ketul Amie potong dua. Sebenarnya masakan ayam ini lebih kepada memenuhi selera Abang Farid. Amie lebih suka kuahnya berbanding isinya. Selera Amie lebih kepada ikan selayang goreng cecah sambal kicap! Untuk lengkapkan hidangan, Amie tumis sayur kacang bendi dengan udang.

Asam Pedas Ayam dengan Nanas.

Ikan selayang goreng.

Kacang bendi tumis dengan udang.
Limau Mandarin.

Untuk masakan Asam Pedas Ayam dengan Nanas ini Amie gunakan nanas masak. Terasalah manis-manis manja, dan Amie seimbangkan dengan sekeping asam gelugur. Amie hanya gunakan serai dan daun limau purut sebagai penambah aroma masakan, dan tidak ada bunga kantan atau daun kesum. Jom lihat resipinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • 6 ketul sayap (kepak) ayam - potong 2
  • 500 gram nanas masak - potong ikut suka
  • 4 helai daun limau purut - buang urat belakang
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 4 sudu besar minyak
  • 1 liter air
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 10 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan masukkan serai.
  2. Setelah serai terbit aroma, masukkan pula bahan kisar. tumis dengan api sederhana hingga terbit minyak.
  3. Masukkan nanas bersama sayap ayam. 
  4. Kemudian tuangkan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan asam gelugur. Teruskan masak sehingga ayam empuk dan nanas menjadi layu.
  6. Masukkan pula daun limau purut.
  7. Perasakan dengan garam / perasa pilihan. Biarkan seketika.
  8. Keluarkan asam gelugur.
  9. Padamkan api dapur.

18 comments

  1. Menarik. Saya x pernah bubuh nanas dalam asam pedas.

    BalasPadam
  2. sedpanya..memang pebret kita asam pedas ni

    BalasPadam
  3. ASssalamualaikum kak..
    Wah saya tak pernah lagi buat asam pedas nenas. Nampak menyelerakan betul.

    BalasPadam
  4. Sedapnya.. boleh lah Kak Sue cuba nanti..

    BalasPadam
  5. Macam nak menjangkit jugak lauk Asam Pedas Ayam ni, hihi

    BalasPadam
  6. Wah nampak sedap asam pedas ayam ni.. tak pernah cuba dengan nenas. Mesti sedap!!!

    BalasPadam
  7. kat rumah tu edy cukup suka kalau dana masak asam pedas letak nenas... memang kadang dia ratah je, cumanya jangan guna nanas yang terlalu manis... jd tak berapa best

    BalasPadam
  8. asam pedas nenas ayam xpernah cuba lagi

    BalasPadam
  9. Haah tidak pernah lagi makan asam pedas dengan nanas.

    BalasPadam
  10. uiiii ni mkn dgn nasi panas dah pandang kiri kanan hehehe

    BalasPadam
  11. ahhh so sedapppp! boleh hirup kuah sampai licin kalo gini!

    BalasPadam
  12. Saya suka asam pedas & asam rebuz yang letak nanas.Lagi banyaknkali panaskan lagi sedap sebav mesra kuahnya

    BalasPadam
  13. Kacang bendi tumis dengan udang. !!! sedap ni

    BalasPadam
  14. Asam pedas ayam dengan nanas nampak sedap sangat. Esoknya boleh perangat lagi, cicah roti, memang marbeles! ^_^

    BalasPadam
  15. Tak pernah lagi makan asam pedas ayam dengan nanas. Nampak sedap gabungan dua bahan ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe