Nasi Goreng Serunding Ikan & Lobak Jeruk

1:43 PTG

Banyak gunanya kalau ada stok serunding ikan! Pagi ini Amie buat nasi goreng bubuh serunding ikan alu-alu hasil air tangan sendiri. Puas hati betul dapat makan serunding isi ikan tanpa dicampur dengan kelapa parut seperti kebiasaan yang pernah Amie buat.  Selain serunding ikan, Amie tambahkan hirisan jeruk lobak putih yang sedap dan manis itu, dan kemudian lengkapkan dengan cili padi potong dua untuk rasa pedas. Sewaktu menghidang, Amie sertakan sekali sup sayur campur bebola ikan dan telur dadar!

Nasi Goreng Serunding Ikan & Lobak Jeruk

Sup Sayur Campur Bebola Ikan

Serunding Ikan Alu-Alu


Hidangan sarapan kami ini memang hidangan berat. Jadi tak perlu masak nasi untuk tengahari ini. JOm lihat resipi Nasi Goreng Serunding Ikan & Lobak Jeruk yang mudah tapi sedap di bawah ini.


Bahan-bahan:
  • 4 cawan nasi putih
  • 3/4 cawan serunding ikan
  • 1 cawan hirisan jeruk lobak putih
  • 10 biji cili padi - potong 2
  • 3 sudu besar marjern
  • garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga terbit aroma.
  2. Kemudian masukkan hirisan jeruk lobak putih dan cili padi. Gaul rata dan biarkan masak sekeika.
  3. Seterusnya masukkan nasi putih , diikuti dengan serunding ikan. Gaul lagi hingga sebati.
  4. Akhir sekali taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  5. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

14 comments

  1. Saya tak pernah makan serunding ikan, Amie. Sedap sungguh saya tengok nasi goreng serunding ikan tu. :)

    BalasPadam
  2. Selalu juga nampak penggunaan jeruk lobak putih dalam post cikgu. Boleh share tak cara buat jeruk lobak putih. Macam sedap jer pulak.. Hihihi

    BalasPadam
  3. Rasa teringin jugak nak makan serunding ikan dan nasi goreng letak serunding ikan. Nampak sedap tu Kak Amie :) Lama juga tak makan lobak jeruk. Sedap rasa rangup rangup dia tu.

    BalasPadam
  4. Wah... Mesti Raja Ikan hepi dengan menu ni

    BalasPadam
  5. @Nur Sedap serunding ikan tau Nur.

    BalasPadam
  6. @namakucella Lobak jeruk tu saya beli Mama Cella. Tak pernah buat sendiri. Tapi pernah tengok cara-cara buat jeruk lobak putih tu di FB. Bubuh garam dan gula dengan nisbah sama.

    BalasPadam
  7. @Azhafizah MN Pada Kak Amie, memang sedaplah nasi goreng dengn serunding ikan ni Fiza. Tu pasal kalauada serunding selalu masuk dalam nasi goreng.

    BalasPadam
  8. @SalbiahM Hahahaaa... raja ikan memang suka sangat ikan!

    BalasPadam
  9. @dear anies Serunding homemade memang sedap.

    BalasPadam
  10. dengar menu pun dh sedap.. serunding mixed lobak jeruk mesti terangkat

    BalasPadam
  11. Uish.. guna serunding buat nasi goreng.. menarik nie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe