Belek-belek Buku Resipi

11:18 PG

Jom berehat seketika sambil menikmati secawan kopi dan sepiring kuih tako & takup, sambil memikirkan apakah hidangan yang akan diolah untuk sajian keluarga pada hari ini.

Tertarik pula untuk berkongsi tentang cerita-cerita masakan India yang sudah diketahui termashyur di seluruh dunia. Bukan sahaja di Asia Tenggara seperti Singapura, dan negara kita sendiri tetapi meluas sehingga ke Timur Tengah, Amerika dan Eropah. Kita semua sedia maklum, masakan India sememangnya sinonim dengan penggunaan rempah, herba dan sayur-sayuran. Kepelbagaian masakan India dikatakan turut dipengaruhi oleh interaksi budaya dengan jirannya iaitu Parsi, Greece Kuno, Mongol dan Asia Barat.

Kita rasa sudah begitu banyak hidangan masakan India yang terdapat di negara kita, tetapi sebenarnya kalau kita berkunjung ke India, tidak terkira kepelbagaianmenunya mengikut wilayah masing-masing seperti:

  • India Utara
  • India Selatan
  • India Timur / Timur Laut
  • India Barat
Mudah-mudahan suatu hari nanti ada rezeki untuk meneroka wilayah-wilayah India yang belum pernah dijejaki. Seronoknya dapat melihat dan memahami budaya hidup masyarakat  yang pelbagai melalui makanannya.



Dalam buku resipi The Indian Kitchen, (Authentic Dishes from India) oleh Sunil Vijayakar kita akan temui pelbagai jenis rempah yang digunakan dalam masakan termasuk:

  • biji sawi (ra)
  • cumin (jeera)
  • tumeric (haldi / manjal)
  • fenugreek (methi)
  • asafoetida (hing / perungayam)
  • coriander (dhanial)
  • garam masala
  • dried mango powder (amchoor) dan banyak lagi


Amie suka buku resipi ini sebab kebanyakan gambar proses memasak dan hasil  masakan dihidangkan dengan menggunakan peralatan tradisi. dapat jugalah berkenalan dengan 'karahi' dan 'tawa'.

Di negara kita, kebanyakan menu India datangnya dari wilayah India Selatan 


Di belakang buku ini tercatat:

The food of India ia truly legendary, conjuring up the taste of delicately spiced curries, the scent of aromatic herbs, such as coriander and mint, and the sight of vibrant red chillies and juicy, orange mangoes. The rich diversity of this cuisine is extraordinay and the history, atmosphere and flavours of India come to life in this aunthentic collection of home-style recipes.

17 comments

  1. Suka juga belek belek buku resepi. Gambar menarik dan penerangan resepi pun mudah.

    BalasPadam
  2. Tekak saya lebih mudah memerima masakan India kerana tak jauh beza dengan masakan Melayu yang turut menggunakan rempah ratus yang sama. Bau rempah ratus tu terapi

    BalasPadam
  3. suka belek buku resepi tapi jarang cuba hehehehe...

    BalasPadam
  4. Saya pun suka juga belek buku resepi. Nanti, dapatlah idea nak masak apa. Masak benda sama pun, bosan juga. Kalau rajin, boleh try resepi baru. :)

    BalasPadam
  5. Bahaya belek buku resepi. Syu selalu tergoda nak makan. sedar2, terteka order kat food panda.
    Hihi bukannya tengok resepi, nak cuba masak.

    BalasPadam
  6. Aduhaiiiii teringat masa makan kat kashmir. Semuanya sedap tapi tak reti nak ceritakan berkenaan masakan yang di hidangkan....janji sodap. Masakan berempah memanaskan badan bila cuaca sejuk.

    BalasPadam
  7. masakan ini yg byk guna rempah hehehe

    BalasPadam
  8. menarik buku resepi.. masih byk lg perlu dicuba ni

    BalasPadam
  9. Saya suka masakan India kerana gabungan kepelbagaian rempahnya. Kena dengan selera 😊

    BalasPadam
  10. menarik buku resepi amie. saya selalu kalu nak cuba resepi baru, tanya pak cik google hehe

    BalasPadam
  11. saya suka resepi dari buku, selalunya complete. if google ada step or bahan yang ketinggalan.
    tapi yang masakan india ni, saya tak berapa suka, tak tahan dgn segala rempah ratus
    anyway, masak sis, pastu share sini, siok tgk blog2 makanan 😝😋

    BalasPadam
  12. wahhh, da lama xmakan kuih tako ni. dappp dappp

    BalasPadam
  13. bolelah kak try kari kambing plg ummmphhh��

    BalasPadam
  14. Masak pakai buku lagi feel dari tengok video or resepi online. Masakan India memang unik. Kalau tengok cerita hindustan ada masak-memasak ni terliur je

    BalasPadam
  15. Sebelum ni SA suka sangat beli buku resepi dan hadiahkan kepada top komentator blog SA...lepas ni macam rasa nak buat lagi la...mesti best kan...SA sedang belajar masakan India..antaranya Masala dishes...

    BalasPadam
  16. Memang seronok membelek buku resepi tambahan pula makanan dari negara lain..

    BalasPadam
  17. Are you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe