Belek-belek Buku Resipi
11:18 PGJom berehat seketika sambil menikmati secawan kopi dan sepiring kuih tako & takup, sambil memikirkan apakah hidangan yang akan diolah untuk sajian keluarga pada hari ini.
Tertarik pula untuk berkongsi tentang cerita-cerita masakan India yang sudah diketahui termashyur di seluruh dunia. Bukan sahaja di Asia Tenggara seperti Singapura, dan negara kita sendiri tetapi meluas sehingga ke Timur Tengah, Amerika dan Eropah. Kita semua sedia maklum, masakan India sememangnya sinonim dengan penggunaan rempah, herba dan sayur-sayuran. Kepelbagaian masakan India dikatakan turut dipengaruhi oleh interaksi budaya dengan jirannya iaitu Parsi, Greece Kuno, Mongol dan Asia Barat.
Kita rasa sudah begitu banyak hidangan masakan India yang terdapat di negara kita, tetapi sebenarnya kalau kita berkunjung ke India, tidak terkira kepelbagaianmenunya mengikut wilayah masing-masing seperti:
- India Utara
- India Selatan
- India Timur / Timur Laut
- India Barat
- biji sawi (ra)
- cumin (jeera)
- tumeric (haldi / manjal)
- fenugreek (methi)
- asafoetida (hing / perungayam)
- coriander (dhanial)
- garam masala
- dried mango powder (amchoor) dan banyak lagi
17 comments
Suka juga belek belek buku resepi. Gambar menarik dan penerangan resepi pun mudah.
BalasPadamTekak saya lebih mudah memerima masakan India kerana tak jauh beza dengan masakan Melayu yang turut menggunakan rempah ratus yang sama. Bau rempah ratus tu terapi
BalasPadamsuka belek buku resepi tapi jarang cuba hehehehe...
BalasPadamSaya pun suka juga belek buku resepi. Nanti, dapatlah idea nak masak apa. Masak benda sama pun, bosan juga. Kalau rajin, boleh try resepi baru. :)
BalasPadamBahaya belek buku resepi. Syu selalu tergoda nak makan. sedar2, terteka order kat food panda.
BalasPadamHihi bukannya tengok resepi, nak cuba masak.
Aduhaiiiii teringat masa makan kat kashmir. Semuanya sedap tapi tak reti nak ceritakan berkenaan masakan yang di hidangkan....janji sodap. Masakan berempah memanaskan badan bila cuaca sejuk.
BalasPadammasakan ini yg byk guna rempah hehehe
BalasPadammenarik buku resepi.. masih byk lg perlu dicuba ni
BalasPadamSaya suka masakan India kerana gabungan kepelbagaian rempahnya. Kena dengan selera 😊
BalasPadammenarik buku resepi amie. saya selalu kalu nak cuba resepi baru, tanya pak cik google hehe
BalasPadamsaya suka resepi dari buku, selalunya complete. if google ada step or bahan yang ketinggalan.
BalasPadamtapi yang masakan india ni, saya tak berapa suka, tak tahan dgn segala rempah ratus
anyway, masak sis, pastu share sini, siok tgk blog2 makanan 😝😋
wahhh, da lama xmakan kuih tako ni. dappp dappp
BalasPadambolelah kak try kari kambing plg ummmphhh��
BalasPadamMasak pakai buku lagi feel dari tengok video or resepi online. Masakan India memang unik. Kalau tengok cerita hindustan ada masak-memasak ni terliur je
BalasPadamSebelum ni SA suka sangat beli buku resepi dan hadiahkan kepada top komentator blog SA...lepas ni macam rasa nak buat lagi la...mesti best kan...SA sedang belajar masakan India..antaranya Masala dishes...
BalasPadamMemang seronok membelek buku resepi tambahan pula makanan dari negara lain..
BalasPadamAre you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd
BalasPadam