Itik Goreng Resipi Mak Mentua

9:20 PTG

Ada seekor itik dalam freezer. Fuad sudah kerat bahagian dadanya untuk dipanggang beberapa hari lepas. Tinggallah bahagian belakang dan pehanya. Amie rebus hingga empuk, dan kemudian goreng ikut gaya masakan arwah MIL. Melihat Amie rebus itik, Abang Farid terus kata : Saya nak order makanan di luar. Dah faham sangatlah. Mesti dia cari ayam. Belum pun siap hidangan tengahari Abang Farid sudah duduk di meja makan nasi ayam dengan Firdaus, seorang sebungkus.

Ketika Amie sedang goreng itik, Firdaus datang dekat. 

Mommy. Daus minta maaf ya. Daus tak makan itik. Nanti daus tak makan nasi dengan itik.

Amie tertawa sendiri mendengar permintaan maaf dari budak kecil ini. Ini mesti dengar hasutan Abang Farid supaya makan nasi ayam bersamanya tadi. Bila sudah kenyang, minta maaf pula sebab tak makan itik, padahal sebelum ini apa saja yang kita masak, tak pernah Firdaus tolak tepi! 

Seronok sangatlah Fuad dan Fairuz dapat makan itik goreng tanpa berebut. Amie pula lebih kepada selera makan nasi dengan sayur pucuk ubi masak lemak putih, ikan masin kukus  atas nasi dan sambal belacan. Itik goreng itu, kita cubit-cubit manja saja.

Itik Goreng Resipi Mak Mentua.

Daun Pucuk Ubi Masak Lemak Putih.


Sambal Belacan & Ikan Masin Kukus Ata Nasi.

Hirisan Limau Sunkist.

Menu itik goreng memang sangat digemari oleh keluarga sebelah Encik Suami. Kalau hari raya, Amie sediakan itik goreng, ayam dan lain-lain, memang licin dahulu itik goreng. Untuk sediakan itik goreng pun sebenarnya menuntut kesabaran juga terutama ketika merebusnya hingga empuk. Sambil masak menu lain, sambil jeling-jeling itik yang sedang direbus. Tidaklah terlalu memakan masa untuk berlama-lama di dapur.  setelah itik empuk, toskan hingga kering. kemudian lumur dengan bahan perasa sehingga rata. goreng di dalam minyak yang banyak, tapi jangan terlalu lama sebab itik sudah masak empuk. sekadar bertukar warna, bolehlah angkat.
Kalau rajin, boleh sediakan sambal kicap.



Bahan-bahan:
  • 1 ekor itik - cuci bersih - tos
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 cm halia - tumbuk
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • minyak
Cara memasak:
  1. Rebus itik hingga empuk. Angkat dan toskan.
  2. Lumurkan itik dengan semua bahan di atas kecuali minyak.
  3. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng terendam.
  4. Apabila itik kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan.

18 comments

  1. Sedapnya lahai itikkkkk.. Saya suka sangat tekstur daging itik. Ruginya sapa yang tak nak cuba.. Hihihi

    BalasPadam
  2. Tak pernah beli itik apatah lagi masak. Kalau balik kampung adik selalu beli nasi gulai itik utk breakfast. Time tu la baru merasa itik.

    BalasPadam
  3. itik serati sedap masak rendang amie

    BalasPadam
  4. Dana tak pernah makan itik, kalau masak kerutub itik serati pernahla jugak.
    Ohhhh firdaus pun xmkn yek kak... tp comel sangat siap mintak maaf heheheh

    BalasPadam
  5. Kalau rebus dengan noxxa, agaknya berapa lama ya, Amie? Tapi.. Pak Inche pulak tak makan itik

    BalasPadam
  6. Oh, gitu cara masakannya. Nampak sedap, Amie.
    Baik Firdaus, siap minta maaf, tak makan hidangan yang dimasak.

    BalasPadam
  7. @namakucella Daging itik keras-keras liat, tapi bila dimasak empuk, sedap pula.

    BalasPadam
  8. @mama tisya Hahaaa... itik tanpa dada, tonggeng telangkuplah kejadiannya.

    BalasPadam
  9. @Seri Kandi Di Tanah Jauhar Mulanya nak rebus pakai periuk noxxa, tapi entah kenapa rebus pakai periuk biasa jew. Tak tahu berapa lama, sebab belum pernah buat. Periuk noxxa tu Encik Suami kata jadi barang hiasan saja...kah!

    BalasPadam
  10. @Nur Dia dah kenyang makan nasi ayam, tu sebab minta maaf tak nak makan itik. Biasanya dia makan itik.

    BalasPadam
  11. @norhidana Firdaus makan itik, tapi waktu tu dia dah kenyang makan nasi ayam.

    BalasPadam
  12. Comelnya mintak maaf. Bagus Daus takut ibu kecik hati. Anak soleh

    BalasPadam
  13. alalala..comel Firdaus minta maaf kat mommy. Kalau tak makan nasi ayam mesti dia kenyang makan itik goreng mommy masak. hihi

    Saya pun tak makan itik. Okay juga style masak itik ni untuk masak ayam.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe