Itik Goreng Resipi Mak Mentua
9:20 PTGAda seekor itik dalam freezer. Fuad sudah kerat bahagian dadanya untuk dipanggang beberapa hari lepas. Tinggallah bahagian belakang dan pehanya. Amie rebus hingga empuk, dan kemudian goreng ikut gaya masakan arwah MIL. Melihat Amie rebus itik, Abang Farid terus kata : Saya nak order makanan di luar. Dah faham sangatlah. Mesti dia cari ayam. Belum pun siap hidangan tengahari Abang Farid sudah duduk di meja makan nasi ayam dengan Firdaus, seorang sebungkus.
Ketika Amie sedang goreng itik, Firdaus datang dekat.
Mommy. Daus minta maaf ya. Daus tak makan itik. Nanti daus tak makan nasi dengan itik.
Amie tertawa sendiri mendengar permintaan maaf dari budak kecil ini. Ini mesti dengar hasutan Abang Farid supaya makan nasi ayam bersamanya tadi. Bila sudah kenyang, minta maaf pula sebab tak makan itik, padahal sebelum ini apa saja yang kita masak, tak pernah Firdaus tolak tepi!
Seronok sangatlah Fuad dan Fairuz dapat makan itik goreng tanpa berebut. Amie pula lebih kepada selera makan nasi dengan sayur pucuk ubi masak lemak putih, ikan masin kukus atas nasi dan sambal belacan. Itik goreng itu, kita cubit-cubit manja saja.
Itik Goreng Resipi Mak Mentua. |
Sambal Belacan & Ikan Masin Kukus Ata Nasi. |
Hirisan Limau Sunkist. |
- 1 ekor itik - cuci bersih - tos
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap lemak manis
- 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 2 cm halia - tumbuk
- 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
- minyak
- Rebus itik hingga empuk. Angkat dan toskan.
- Lumurkan itik dengan semua bahan di atas kecuali minyak.
- Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng terendam.
- Apabila itik kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan.
18 comments
Sedapnyer itik goreng
BalasPadamSedapnya lahai itikkkkk.. Saya suka sangat tekstur daging itik. Ruginya sapa yang tak nak cuba.. Hihihi
BalasPadamTak pernah beli itik apatah lagi masak. Kalau balik kampung adik selalu beli nasi gulai itik utk breakfast. Time tu la baru merasa itik.
BalasPadamitik serati sedap masak rendang amie
BalasPadamDana tak pernah makan itik, kalau masak kerutub itik serati pernahla jugak.
BalasPadamOhhhh firdaus pun xmkn yek kak... tp comel sangat siap mintak maaf heheheh
sexy gtu itik goreng
BalasPadamKalau rebus dengan noxxa, agaknya berapa lama ya, Amie? Tapi.. Pak Inche pulak tak makan itik
BalasPadamOh, gitu cara masakannya. Nampak sedap, Amie.
BalasPadamBaik Firdaus, siap minta maaf, tak makan hidangan yang dimasak.
@Warisan Petani Jemput Wak.
BalasPadam@namakucella Daging itik keras-keras liat, tapi bila dimasak empuk, sedap pula.
BalasPadam@nanieydotcom Sedapkan gulai itik.
BalasPadam@paridah Ya betul tu.
BalasPadam@mama tisya Hahaaa... itik tanpa dada, tonggeng telangkuplah kejadiannya.
BalasPadam@Seri Kandi Di Tanah Jauhar Mulanya nak rebus pakai periuk noxxa, tapi entah kenapa rebus pakai periuk biasa jew. Tak tahu berapa lama, sebab belum pernah buat. Periuk noxxa tu Encik Suami kata jadi barang hiasan saja...kah!
BalasPadam@Nur Dia dah kenyang makan nasi ayam, tu sebab minta maaf tak nak makan itik. Biasanya dia makan itik.
BalasPadam@norhidana Firdaus makan itik, tapi waktu tu dia dah kenyang makan nasi ayam.
BalasPadamComelnya mintak maaf. Bagus Daus takut ibu kecik hati. Anak soleh
BalasPadamalalala..comel Firdaus minta maaf kat mommy. Kalau tak makan nasi ayam mesti dia kenyang makan itik goreng mommy masak. hihi
BalasPadamSaya pun tak makan itik. Okay juga style masak itik ni untuk masak ayam.