Nasi Ayam Geprek

8:53 PTG

Selamat bersungkai (buka puasa) kepada yang berpuasa sunat bulan Rejab pada hari ini. Moga setiap amalan, zikir dan doa di bulan nan mulia ini mendapat berkat dan diangkat ke tempat yang tinggi oleh-Nya.

Hari ini Amie sediakan Nasi Ayam Geprek untuk seisi keluarga. Ini merupakan percubaan kali pertama Amie masak di dapur sendiri. Kalau makan di luar, Fairuz selalu minta nasi ayam penyet atau nasi ayam geprek, tapi Amie jarang makan di luar sebab takut dengan kepedasan sambal penyet dan sambal geprek! Bukan apa, apabila perut terkejut dengan pedas yang melampau (biasanya sambal penyet dan sambal geprek memang pedas), memang tiada maaf baginya! Isi perut akan meronta-ronta! Parah jadinya nanti. Kalau perut meronta-ronta di rumah sendiri, lain ceritanya kan.

Nasi Ayam Geprek & the Gang

Sambal Geprek

Amie terbaca sepintas lalu tentang resipi sambal geprek di FB (Juwita Afifah), dan bahan yang sangat menarik ialah penggunaan kacang gajus. Terima kasih Juwita Afifah, di atas perkongsian resipi sambal geprek yang sangat sedap ini.
Tidak banyak bahan yang digunakan, hanya cili padi, bawang putih, kacang gajus dan bahan perasa. Setelah kesemua bahan ditumbuk, tuangkan minyak panas ke dalam bekas berisi sambal tadi. Amie memang sudah siap tumbuk sambal dan masukkan dalam mangkuk. Ketika menggoreng ayam, Amie ambil dua senduk dan tuang ke atas sambal tadi.
Hasil kejadiannya boleh lihat gambar di atas.
Rasanya?
Memang pedas, tapi hanya meraung perlahan-lahan saja di hujung lidah! Anak-anak sepakat kata memang sedap. Firdaus berkali-kali menambah sambal geprek, dan akhirnya setelah minum berkali-kali juga, Firdaus terus masuk bilik air dan mandi. Katanya, pedas sangat jadi nak hilangkan pedas dia mandi.
Nasi Ayam Geprek ini Amie lengkapkan dengan sambal geprek, tauhu dan tempe goreng serta ulam-ulaman seperti daun salad, hirisan timun, baby carrot celur dan kobis celur.

Ayam Geprek  & Sambal Geprek.

Tempe goreng.

Tauhu goreng.

Daun salad, hirisan timun, baby carrot & kobis celur.


Amie tambahkan keropok untuk meriahkan hidangan. Amie tidak kongsikan resipi ayam geprek disebabkan belum mendalami masakan ini. Amie ingin mencari asal-usul resepinya dahulu. Katanya, ayam geprek ini resipi moden ala barat kerana menggunakan ayam tanpa tulang dan disalut dengan tepung sebelum digoreng. Amie gunakan tepung Bestari dan goreng ayam tanpa tulang, tetapi Amie dapati resepi asal yang dipercayai dari Jogjakarta menggunakan bahan ramuan tertentu.

Sepatutnya ayam goreng digeprek  sampai bercerai berai, dan tipis. Maknanya kita belum berapa lulus lagi selok-belok ayam geprek!




Ayam geprek ialah ialah ayam goreng tepung yang digiling atau dilumatkan bersama sambal bajak. Kini ayam geprek telah menjadi hidangan terkenal yang dapat ditemukan di hampir semua bandar besar di Indonesia. Ayam geprek berasal daripada kota Jogjakarta.

Geprek merupakan istilah dalam Bahasa Jawa yang bermaksud "dipukul", "ditekan", atau "dilumatkan", dan ini membawa makna ayam yang dipukul. Masakan ini hampir sama dengan masakan Jawa tradisional ayam penyet,  kerana kedua-duanya adalah sama-sama ayam goreng yang dipukul dan ditekan menggunakan penggiling dan dicampur dengan sambal.

Perbezaannya adalah, ayam penyet ayam goreng tradisional Jawa yang diperap dengan bumbu kuning, kemudian digoreng  dalam minyak yang panas. Sementara ayam geprek lebih sama dengan ayam goreng gaya barat , iaitu ayam goreng tepung yang rangup yang dilapisi dengan adunan tepung sebelum digoreng.

Ayam geprek menjadi fenomena terkenal, seiring dengan banyaknya gerai yang menyajikan makanan ini di Indonesia pada tahun 2017. Asal mula ayam geprek bermula di Yogyakarta, hasil ciptaan Ruminah atau dikenal sebagai Bu Rum. Pada tahun 2003, Bu Rum diminta oleh pelanggannya untuk menambahkan sambal ulek (sambal giling) di atas ayam goreng tepung. Masakan ayam goreng tepung yang dilumat bercampur sambal terus menjadi terkenal.

Ayam geprek biasanya hanya disajikan dengan sambal dan nasi putih.  Akan tetapi kini terdapat variasi yang baharu dengan menambahkan keju mozarela  dan kubis yang di goreng.

Sumber : WIKIPEDIA

10 comments

  1. kesedapannya pd sambal geprek
    mula2 sy pelik juga namanya tu tp bila rasa sedappp

    BalasPadam
  2. Suka gak ayam geprek tapi tak tahan bab kepedasan sambalnya

    BalasPadam
  3. @Atie Zieya Kalau di Sabah, memang semua hidangan ada semangkuk sup.

    BalasPadam
  4. Pelik pulak taruk mozarella. Harap lepas ni kak Amie dapat resepi ayam geprek goreng macam yang biasa dibuat orang Jogjakarta. Saya pun kalau makan ambil sambal hujung jari je. Teringin tapi tak tahan pedas. Haha

    BalasPadam
  5. masakan org indonesia!! betul2 sedap mkn dgn sambalnya

    BalasPadam
  6. Sedap ayam geprek dan ayam penyet pun. Sambal kena power pedas baru sedap kalau saya. Buat sendiri ni banyak accesories boleh tambah dan puas hati makan. Baru tahu sambal letak kacang gajus. Menarik juga tu. ada crunchy sikit.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe