ADSENSE

Selasa, 23 Februari 2021

Kerak Nasi & Serunding Ikan : Kudapan Orang Cocos

Jumpa lagi. Hari ini gantung periuk lagi. Balik kerja terus bantu Firdaus siapkan kerja-kerja PDPR. Rakam suara, hantar hasil tugasan dan menyiapkan latihan subjek Sains, Bahasa Melayu, Pendidikan Seni Visual, Pendidikan Agama Islam & Matematik. Hari ini menangislah pula Firdaus sebab dua jawapan salah untuk subjek Bahasa Arab. Aduhai sayang! Meleleh-leleh airmatanya. Sukar juga untuk budak kecil ini terima kenyataan, padahal 4 muka surat yang dijawab, hanya dua perkataan sahaja yang salah!

Tidak sedar hari sudah menjelang petang, dan masing-masing mencari makanan sendiri! Dah besar panjang, pandai-pandailah kalau nak hidup. Akhirnya setelah kekenyangan, semua putuskan, tak payahlah Mommy masak nasi. 

Wokey!

Jom sembang di dapur sambil menikmati minuman panas dan kunyah kerak dengan serunding ikan. 

Kerak dan serunding ikan.

Untuk cerita lanjut tentang kerak (orang Melayu Cocos sebut 'kerak' sahaja), bolehlah klik di sini: Serunding Ikan Versi Cocos. Amie copy paste ceritanya di bawah ini:

Kalau berkunjung ke kampung MIL, selalu Amie perhatikan MIL menyediakan bahan untuk serunding ikan. Katanya ada orang tempah kerak.
Kerak?
Ha.... kalau nak tahu, kerak merupakan salah satu makanan tradisional masyarakat Melayu Cocos.
Bukan sebarangan kerak, seperti kerak nasi yang tertinggal di dasar periuk!
Ini kerak buatan sendiri.
Amie pernah melihat sendiri MIL menyiapkan tempahan kerak.
Adeeehhhh..... tak sanggup rasanya melihat MIL menjaga api di bawah kuali menunggu kerak menjadi garing!
Sekarang, kalau nak makan kerak bolehlah beli di pasar. Carilah gerai orang Melayu Cocos. Nasib menyebelahi anda, adalah bungkusan kerak di situ bersama dengan serundingnya sekali.
Sebelum berkahwin dengan Encik Suami, pernah Amie bertanya kepada salah seorang rakan Melayu Cocos. Amie tanya apa makanan tradisonal orang Melayu Cocos.
Selamba saja dia jawab : Kerak.
Amie sangka kawan tu main-main!
Rupanya memang betul, kerak merupakan salah satu makanan tradisi mereka.
Dan sewaktu hayat MIL dan FIL masih ada, mereka selalu bercerita tentang barang-barang persiapan untuk dibawa membelah Lautan Hindi dari Pulau Cocos untuk sampai ke Borneo. Antaranya, termasuklah kerak!
Eh! Asyik cerita tentang kerak, macamlah kita pandai masak kerak!
Mari kita cerita tentang Serunding Ikan Versi Cocos.
Apa kaitannya dengan kerak?
Kerak lagi!
Kerak dimakan dengan serunding!
Oooooh....begitu ya!

Kerak (dipernuat daripada nasi yang dimasak lembik).

Serunding Ikan

Awas!
Kalau sudah termakan kerak dengan serunding ikan, akan timbul masalah susah untuk berhenti mengunyah!

18 ulasan:

namakucella berkata... Reply To This Comment

Wah nampak macam keropok garing. Serondeng pun nampak sedap. Aaya pernah cuba masak kerak telur versi Indonesia guna beras pulut & serondeng kelapa. Memang mencabar kerana melekat teruks didasar kuali🤭🤭🤭 tapi rasa dia sedap garing rangup.

NA berkata... Reply To This Comment

Itulah ingat letak biasa tertinggal pada periuk.
Senang sudah boleh beli ya.

Warisan Petani berkata... Reply To This Comment

Orang2 jaman dulu memang tak buang kerak nasi ni.
Jemur sampai kering dah tu goreng buat kerepek

Azhafizah MN berkata... Reply To This Comment

Menarik betul, kerak nasi boleh dibuat kudapan macam makan keropok. Makan dengan serunding pulak tu. Bertambah sedap rasanya. Memang tak berhenti mengunyah tu kak Amie :)

Miss Mirror a.k.a Sam berkata... Reply To This Comment

Nampak menyelerakan.
Pernah nampak kat youtube org buat kerak nasi, dia terbalikkan kuali tu ke bawah api utk bg nasi tu mengering. Tak tau lah sama ke tak dgn menu ni.

Amie berkata... Reply To This Comment

@namakucella Ooooo kerak telur tu saya pernah lihat di Balikpapan Fest, makanan dari seluruh Indonesia sewaktu saya berkunjung ke Kalimantan. Kerak telur itu makanan tradisional masyarakat Betawi, Jakarta.

Amie berkata... Reply To This Comment

@NA Ya, kerak ini bukan kerak nasi yang tertinggal di periuk tu.

Amie berkata... Reply To This Comment

@Warisan Petani Ya, dulu kita kumpul kerak untuk dijemur. Itu kerak kitalah.

Amie berkata... Reply To This Comment

@Azhafizah MN Betul Fiza, ia kudapan tradisional. Bukan kerak biasa, tapi kerak 'luar biasa' yang dibuat khas.

Amie berkata... Reply To This Comment

@Miss Mirror a.k.a Sam Itu namanya kerak telur, makanan tradisional masyarakat Betawai di Jakarta. Ada beza dengan kerak kudapan orang Cocos.

paridah berkata... Reply To This Comment

patutlah dimakan dgn serunding sbb diperbuat dgn nasi lembik nampak sedap tu

norhidana berkata... Reply To This Comment

ingat kerak mcm yg biasa tu, kerak tu mak dana suka buat kerak nasi biasa tu pastu jemur dan goreng... aduhhh makan dengan sambal kicap memang tak bole berhenti...
kalau tgk kerak mil akak ni pun nampak sedap betul, makan compom tak boleh berhenti yek...

Atie Zieya berkata... Reply To This Comment

menarik ni, tak pernah lagi try

Nina Mads berkata... Reply To This Comment

menarik menunya.. tak pernah jumpa lg di semenanjung. mcm kerepek

Farrah MF berkata... Reply To This Comment

Uniknya. Mesti rumit nak membuat kerak ni dengan lapisan nipis begitu.

SalbiahM berkata... Reply To This Comment

Orang dulu tak suka membazir. Kerak pun diambil untuk diolah jadi hidangan sedap. Jujur saya baru tahu bangsa Cocos ni. Thanks sharing

Suria Amanda berkata... Reply To This Comment

Nampak macam sedap la..ni memang confirm x berhenti mengunyah kalau dapat ni..sure addicted

Sha Mohamed berkata... Reply To This Comment

mesti rumit pembuatannya.. Nampak menarik pula dimakan bersama serunding tu..