Sambal Tumis Garing Ikan Bilis Untuk Blogger Suria Amanda

8:09 PTG

Beberapa hari lepas, blogger SURIA AMANDA  singgah di dapur kita. Katanya, boleh tak ajar macamana nak buat sambal ikan bilis kering-kering seperti dalam paparan yang Amie kongsikan. Oh! Boleh jew dik. Bahan yang digunakan sama saja dengan sambal ikan bilis biasa, cuma cara masakannya itu sedikit berbeza. 

Kelmarin sempat buat Sambal Tumis Garing Ikan Bilis untuk SA, tapi baru sempat dijadikan entri pada malam ini. Ikan bilis yang Kak Amie gunakan ini jenis yang berkepala. SA boleh gunakan ikan bilis biasa, bilis kopek yang sudah dibelah dua lagi bagus.

Sambal Tumis Garing Ikan Bilis

Bahan untuk Sambal Tumis Garing Ikan Bilis:
  • 2 cawan ikan bilis - cuci dan tos 
  • 1 labu bawang besar - hiris kasar
  • 1 helai daun pandan - siat dan simpul - pilihan
  • 1 sudu kecil pati asam jawa 
  • gula Melaka  / gula perang / gula pasir secukupnya
  • garam / perasa pilihan secukupnya
  • minyak
Bahan kisar:
  • 15 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan - pilihan
Cara memasak:
  1. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan 1/2 cawan minyak bekas gorengan ikan bilis di dalam kuali.
  3. Masukkan bawang besar dan daun pandan. Goreng hingga terbit aroma.
  4. Kemudian masukkan semua bahan kisar dan tumis dengan api sederhana.
  5. Setelah terbit minyak, masukkan gula Melaka / gula perang / gula pasir secukupnya, diikuti dengan pati asam jawa.
  6. Kecilkan api. Biarkan sambal menjadi pekat / kental dan bawang besar turut hancur. Kacau sekali-sekala supaya tidak hangus.
  7. Masukkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  8. Setelah sambal benar-benar pekat, terbit minyak dan tidak berair, padamkan api dapur. Biarkan sambal dalam kuali lebih kurang 10-15 minit.
  9. Kemudian masukkan ikan bilis goreng, dan gaul beberapa kali.

Sambal begini boleh dijadikan sambal goreng Jawa tau SA. Gorengkan kentang, tempe, suhun, fucuk dan kacang tanah, gaul jew. Ratah-ratah begitu saja pun sodap!

Wokey!
Nak ke Seremban pulak kejap lagi. Nak hantar Sambal Tumis Garing Ikan Bilis untuk SA. Hari ini SA di KL atau berWFH? Kalau keluar bekerja, dah sampai rumah ke belum? 

15 comments

  1. Wah boleh cuba nanti. Terima kasih kongsi.

    BalasPadam
  2. Eh, saya pun masak sambal tumis ikan bilis hari ni. Tapi saya versi basah. :)

    BalasPadam
  3. Ada resepi..nk cuba lah! shida paling suka sambal-sambal cmni..dari ikan bilis ke..tempe ke..kentang ke ^_^

    Tq sharing resepi kak :)

    BalasPadam
  4. sedap ni ! makan dgn roti pun sedap ya Amat

    BalasPadam
  5. Uis.. Sedap dan menarik ni. Boleh buat bekal untuk anakanda bawa balik kampus ni. Khabarnya hujung bulan ni dah kena balik. TQ cikgu berkongsi resipi.

    BalasPadam
  6. Sedap tumis sambal ikan bilis. Simple dan menyelerakan :)
    zaman study mak buat bekal untuk makan berbuka. boleh tahan lama.

    BalasPadam
  7. Wowwww nak cuba jugalah, sedapnya makan cecah dengan ubi rebus...

    BalasPadam
  8. Bekalan wajib kawan kita bawa balik ke hostel dulo2 tinggal belikan roti saja.

    BalasPadam
  9. Sedapnya.. Makan dengan roti dengan nasi memang bertambah nie..

    BalasPadam
  10. Sedapnyaaaa..nak buat jugak laa...thanks Kak Amie buatkan enty khas untuk SA..SA rujuk kat sini jer nampaknya...SA suka sambal kering2 macam ni...Sodap....nampaknya WFH lagi la SA sampai 18hb..Mereput la nampaknya

    BalasPadam
  11. ikan bilis mata biru ka ni amie? tiberrr tanya soalan ni hahahah

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe