Resipi Pucuk Ubi Goreng Crunchy Datuk Rizalman

7:41 PTG

Hari ini nak masak pucuk ubi lemak putih. Minta Encik Suami belikan. Dibawanya pulang 2 ikat pucuk ubi. Seikat Amie masak lemak putih dengan kepala ikan masin. Seikat lagi Amie goreng crunchy ikut resipi Datul Rizalman yang sedang viral di medsos. Kalau disimpan dalam bekas kedap udara, katanya tahan sehingga 2 minggu.
Amie susun semula resipi ini mengikut sukatan sendiri untuk memudahkan rujukan dikemudian hari. Pucuk ubi tidak perlu dicelur terlebih dahulu. 

Pucuk Ubi Goreng Crunchy Datuk Rizalman


Bahan-bahan:

  • 1 ikat pucuk ubi - anggaran 25-30 batang - ambil yang muda - cuci - toskan hingga betul-betul kering - kalau boleh jemur
  • 2 labu bawang besar - hiris
  • 1 keping ikan masin kurau  - goreng - kisar kering
  • 1 cawan ikan bilis
  • 1 sudu kecil belacan
  • 1 keping asam gelugur
  • 10 tangkai cili kering - rebus - kisar kering
  • garam / gula / perasa pilihan
  • minyak
Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan goreng pucuk ubi sehingga berubah warna. Angkat dan toskan.
  2. Dengan menggunakan minyak sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. 
  3. Kemudian goreng bawang besar sehingga garing, dan masukkan cili kisar kering, asam keping dan belacan.  Goreng kesemuanya sehingga cili kisar garing.
  4. Seterusnya masukkan ikan bilis dan ikan kurau kisar kering. 
  5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Tutup api dapur.
  7. Masukkan pucuk ubi goreng tadi dan gaul perlahan-lahan bersama bahan gorengan dalam kuali.
  8. Setelah digaul rata, angkat dan tapis untuk turunkan / toskan minyak.

Terima kasih Datuk Rizalman atas perkongsian resepi Pucuk Ubi Goreng Crunchy.

14 comments

  1. Nampak menarik.. Belum pernah cuba nih.. Kalau rendang pucuk ubi yang direndangkan hingga kering & rangup pernah la masak.

    BalasPadam
  2. Nampak macam sedap makan dengan nasi panas.

    BalasPadam
  3. alolo comel nya daus :)

    sedapppppnya itikkkk. da lama x makan itik sebenarnya. hehe

    BalasPadam
  4. Wah, tahan lama juga ye, pucuk ubi goreng ni. Saya susah sikit nak jumpa pucuk ubi kat sini. Pucuk paku banyak jumpa. Hehe.

    BalasPadam
  5. @namakucella Saya pun first time buat ni. Rendang pucuk ubi memang pernah buat dan makan.

    BalasPadam
  6. @nanieydotcom Betul tu. Buat banyak boleh simpan dalam bekas kedap udara. Boleh makan bila-bila dengan nasi panas.

    BalasPadam
  7. @Nur Sekarang semua sayur kampung nak kena beli. Pucuk ubi pun susah juga nak jumpa.

    BalasPadam
  8. waaaaa klu org yg suka makan pucuk2 ni mesti enjoy

    BalasPadam
  9. MasyaAllah nmpk sedap..
    Nanti CH nak Cuba..
    TQ share resepi..

    BalasPadam
  10. Tak tahu pulak Datok Ri ada buat ni. Confirm sedap ni. Crunchy dan pedas. Saya suka pucuk ubi. Tahan lama okay sangat tu boleh simpan buat stok.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe