Nasi Gajus & Ayam Masak Jintan

5:57 PTG

Tengah rajin belek-belek folder, terjumpa lagi beberapa masakan yang tersimpan lama. Antaranya termasuklah resipi ciptaan sendiri, Nasi Gajus konon namanya. Memang sedaplah, sebab dapat penuhi citarasa sendiri. Asal resepinya guna bahan-bahan untuk buat nasi tomato, tapi tangan tu gatal tambahkan kacang gajus dan kacang badam kisar. Agaknya kesan kulit badam yang coklat itu, menjadikan warna nasi lebih gelap! Itu pasal, tak jadi nak kongsi....hiks! Akhirnya, sudah diberi nama Nasi Gajus, bolehlah jamu mata sama-sama di sini.

Kita temankan Nasi Gajus dengan Ayam Masak Jintan  dan Acar Timun yang sudah tentunya memapu mengundang selera!

Hahahaaa... memang sesuailah diberi nama Nasi Gajus! Tenggelam ciri-ciri nasi tomato..... ahaks! Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan A:
4 cawan beras basmathi PUSAGOLD - cuci dan rendam selama 10 minit
4 sudu besar minyak sapi
5 sudu besar puri tomato
1 cawan  susu cair
2 sudu besar yogurt asli

Bahan B:
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah -hiris halus
4cm halia - hiris halus
rempah penumis - bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
1 helai daun pandai - siat dan simpul

Bahan C:
3 mangkuk air - ikut sukatan beras
2 sudu besar serbuk gajus + badam - (goreng kacang gajus + badam - kisar halus)
3 sudu besar Stok Ayam Pekat Maggi

Bahan D:
1 cawan kacang gajus goreng + kacang badam

Cara.
1. Panaskan minyak sapi. Tumis semua bahan B hingga harum dan layu.
2. Masukkan puri tomato, susu cair dan yogurt. 
3. Tambahkan Bahan C dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.
5. Setelah nasi masak, angkat dan taburkan kacang gajus sebelum dihidangkan bersama Ayam Masak Jintan dan Acar Timun.

Kita lihat pula resipi Ayam Masak Jintan di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam  seberat 1.5 kg – potong 12 bahagian
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kerisik
7 tangkai daun pudina
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
1 sudu kecil lada hitam

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih  
5 biji bawang merah
2 labu bawang besar
1 cm halia

Bahan penumis:
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 helai daun pandan – siat dan simpul
1 batang serai – diketuk
2 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bahan hiris hingga kekuningan.  Kemudian masukkan bahan penumis, dan tumis hingga wangi.
2. Seterusnya masukkan bahan kisar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan serbuk kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kicap pekat , kerisik dan air.
4. Masak sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
5. Perasakan masakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Taburkan daun pudina. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe