Pages

Sabtu, 27 Oktober 2018

Nasi Gajus & Ayam Masak Jintan

Tengah rajin belek-belek folder, terjumpa lagi beberapa masakan yang tersimpan lama. Antaranya termasuklah resipi ciptaan sendiri, Nasi Gajus konon namanya. Memang sedaplah, sebab dapat penuhi citarasa sendiri. Asal resepinya guna bahan-bahan untuk buat nasi tomato, tapi tangan tu gatal tambahkan kacang gajus dan kacang badam kisar. Agaknya kesan kulit badam yang coklat itu, menjadikan warna nasi lebih gelap! Itu pasal, tak jadi nak kongsi....hiks! Akhirnya, sudah diberi nama Nasi Gajus, bolehlah jamu mata sama-sama di sini.

Kita temankan Nasi Gajus dengan Ayam Masak Jintan  dan Acar Timun yang sudah tentunya memapu mengundang selera!

Hahahaaa... memang sesuailah diberi nama Nasi Gajus! Tenggelam ciri-ciri nasi tomato..... ahaks! Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan A:
4 cawan beras basmathi PUSAGOLD - cuci dan rendam selama 10 minit
4 sudu besar minyak sapi
5 sudu besar puri tomato
1 cawan  susu cair
2 sudu besar yogurt asli

Bahan B:
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah -hiris halus
4cm halia - hiris halus
rempah penumis - bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
1 helai daun pandai - siat dan simpul

Bahan C:
3 mangkuk air - ikut sukatan beras
2 sudu besar serbuk gajus + badam - (goreng kacang gajus + badam - kisar halus)
3 sudu besar Stok Ayam Pekat Maggi

Bahan D:
1 cawan kacang gajus goreng + kacang badam

Cara.
1. Panaskan minyak sapi. Tumis semua bahan B hingga harum dan layu.
2. Masukkan puri tomato, susu cair dan yogurt. 
3. Tambahkan Bahan C dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.
5. Setelah nasi masak, angkat dan taburkan kacang gajus sebelum dihidangkan bersama Ayam Masak Jintan dan Acar Timun.

Kita lihat pula resipi Ayam Masak Jintan di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam  seberat 1.5 kg – potong 12 bahagian
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kerisik
7 tangkai daun pudina
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
1 sudu kecil lada hitam

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih  
5 biji bawang merah
2 labu bawang besar
1 cm halia

Bahan penumis:
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 helai daun pandan – siat dan simpul
1 batang serai – diketuk
2 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bahan hiris hingga kekuningan.  Kemudian masukkan bahan penumis, dan tumis hingga wangi.
2. Seterusnya masukkan bahan kisar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan serbuk kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kicap pekat , kerisik dan air.
4. Masak sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
5. Perasakan masakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Taburkan daun pudina. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan