Jom Berkenalan dengan Ikan Jebong, Ikan Buna, Ikan Puput dan rakan-rakannya yang lain.

7:37 PTG

Pernah lihat ikan jebong?
Pernah makan ikan jebong?
Ada yang memanggilnya ikan ayam-ayam
Ada juga yang menggelarnya ikan kambing-kambing.

Keluarga ikan jebong ini pelbagai. Kita boleh mengenalinya perbezaannya berdasarkan warna dan bentuknya, sama seperti keluarga ikan yang lain.

Kulit ikan jebong ini keras, isinya tebal, padat tapi lembut dan sedap jika dipanggang atau dibakar. 

Ini pula ikan buna.
Ada yang menggelarnya ikan tudung saji.
Sewaktu kami beli, hanya tinggal seekor. Mujur tangan cepat mengambilnya, sebab pelanggan di belakang bertanya: Ada ikan buna?

 Selain digoreng, ikan buna sedap dimasak singgang atau masak asam pedas!
 Kalau digoreng, Amie suka ratah bahagian siripnya.... berlemak!

Minta maaf!
Sudah disebut dua kali nama ikan ini di hadapan penjual ikan!
Terima kasih penjual ikan sebab sudi kongsikan nama tempatan ikan di atas dan di bawah ini. 
Sayang seribu kali sayang!
Sampai di rumah, terlupa namanya!



Seperti biasa, ini keluarga ikan belais atau dengkis atau ikan capok saiz besar.

 Ini ikan belais tembaga.

Jangan pandang pada luarannya, sebab isi di dalamnya cantik dan sedap!
Goreng pun sodap!

 Adik-adik belais pun ada juga menempel di sini ye!
Encik Suami kata ini adik-adik belais.
Geram!
Sebab nampak sangat segar!

 Ikan kunyit pun nampak segar!

 Ini ikan puput.
Ada yang panggil ikan beliak mata.
Mungkin anda sudah biasa melihat dan mendengarnya.

Selalu 'berkelahi' dulu dengan Encik Suami kalau nak beli ikan puput, sebab Encik Suami kata ikan ini penuh tulang! Biarlah penuh tulang, yang penting bila digoreng garing, rasanya sungguh enak!

 Bila sudah terhidang di atas meja, Encik Suami pun makan juga...ngeeee!

Jumpa lagi!
Amie belanja ikan gerut-gerut. 
Pilihlah saiz yang disukai....hiks!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe