Sayap Goreng Harum Serai

5:29 PTG

Mulanya Amie cadang untuk masak sayap ayam goreng berempah, tapi bila masuk dapur tukar fikiran pulak! Kalau boleh nak masak yang simple dimple saja. Jimat masa dan boleh tumpukan kerja menjunjung titah seri paduka baginda di musim cuti sekolah! Ikutkan hati, memang nak beli nasi bungkus untuk makan tengahari, tapi kesian pulak anak-anak yang sedang bercuti terutamanya Fuad yang akan berangkat ke Labuan pada hari lusa, tak dapat merasa hasil air tangan ibu setelah dapur tak berasap hampir seminggu lamanya.

Amie masak sekali harung, goreng ayam tambahkan sayur kacang panjang. Cuma, tambah aroma sedikit dengan memasukkan serai! Jom kita lihat resepinya di bawah ini.


Bahan-bahan:
10 ketul sayap / kepak ayam - potong 2 - tambahkan sedikit garam dan serbuk kunyit - gaul rata dan perap seketika
7 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
2 batang serai - ketuk dari tunggul hingga ke bahagian atas - kemudian potong 2, gunakan semua bahagian
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk (tak gunakan pun tak apa)
garam / gula / perasa pilihan
 

Bahan hiris kasar:
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara memasak:
1. Goreng ayam hingga masak dan kemudian toskan minyak.
 
2. Tingggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan ayam tadi di dalam kuali. Tumis bahan hiris kasar kecuali bawang besar.

 3. Apa bila bahan tumisan mula terbit bau, masukkan serai dan kacau beberapa kali.

 4. Masukkan kacang panjang.

 5. Gaul rata sehingga kacang panjang berubah warna.

6. Kemudian masukkan sayap ayam goreng bersama hirisan bawang besar. Tambahkan juga perasa seperti garam / gula / perasa pilihan dan lada putih tumbuk.
7. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Nak makan dengan nasi pun boleh, nak ratah begitu saja pun boleh.

Sempat juga buat sambal belacan, tapi sambal belacan ekspress... masuk pengisar! Dan kutip beberaa helai daun pegaga, daun kencur, dan apa-apalah lagi yang ada dalam peti sejuk.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe