Pages

Khamis, 7 Disember 2017

Sayap Goreng Harum Serai

Mulanya Amie cadang untuk masak sayap ayam goreng berempah, tapi bila masuk dapur tukar fikiran pulak! Kalau boleh nak masak yang simple dimple saja. Jimat masa dan boleh tumpukan kerja menjunjung titah seri paduka baginda di musim cuti sekolah! Ikutkan hati, memang nak beli nasi bungkus untuk makan tengahari, tapi kesian pulak anak-anak yang sedang bercuti terutamanya Fuad yang akan berangkat ke Labuan pada hari lusa, tak dapat merasa hasil air tangan ibu setelah dapur tak berasap hampir seminggu lamanya.

Amie masak sekali harung, goreng ayam tambahkan sayur kacang panjang. Cuma, tambah aroma sedikit dengan memasukkan serai! Jom kita lihat resepinya di bawah ini.


Bahan-bahan:
10 ketul sayap / kepak ayam - potong 2 - tambahkan sedikit garam dan serbuk kunyit - gaul rata dan perap seketika
7 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
2 batang serai - ketuk dari tunggul hingga ke bahagian atas - kemudian potong 2, gunakan semua bahagian
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk (tak gunakan pun tak apa)
garam / gula / perasa pilihan
 

Bahan hiris kasar:
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara memasak:
1. Goreng ayam hingga masak dan kemudian toskan minyak.
 
2. Tingggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan ayam tadi di dalam kuali. Tumis bahan hiris kasar kecuali bawang besar.

 3. Apa bila bahan tumisan mula terbit bau, masukkan serai dan kacau beberapa kali.

 4. Masukkan kacang panjang.

 5. Gaul rata sehingga kacang panjang berubah warna.

6. Kemudian masukkan sayap ayam goreng bersama hirisan bawang besar. Tambahkan juga perasa seperti garam / gula / perasa pilihan dan lada putih tumbuk.
7. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Nak makan dengan nasi pun boleh, nak ratah begitu saja pun boleh.

Sempat juga buat sambal belacan, tapi sambal belacan ekspress... masuk pengisar! Dan kutip beberaa helai daun pegaga, daun kencur, dan apa-apalah lagi yang ada dalam peti sejuk.

1 ulasan: