Kerabu Pucuk Meranti

7:30 PTG

Tengahari tadi, sebaik selesai mesyuarat kita pun terus meluncur ke pasar! Sejak Farid pulang bercuti, memang jenuhlah memikir nak masak apa. Farid berbeza selera dengan Fuad! Kalau pulang bercuti, Fuad mesti ternanti-nanti masakan ikan, dan makan dengan penuh selera! Farid pula, kurang berminat dengan ikan tetapi lebih suka makanan laut yang lain seperti udang goreng tepung dan sotong goreng telur masin. Malam tadi, kami bawa Farid mencari makanan kegemarannya itu di luar. Hari ini, Amie berangan untuk masak kari ayam sebagai lauk makan tengahari, dan bila Farid dengar bukan main suka hatinya! Jadi, menjinjinglah daging ayam segar dengan seikat pucuk meranti dari pasar!
Tak perlulah kongsi ayam masak kari, sebab dah banyak kali Amie tuliskan di dapur maya ini. Amie cuma nak cerita tentang pucuk meranti...ahaks!

Sebenarnya 'pertemuan' Amie dengan pucuk meranti ini merupakan satu rezeki. Bukan senang nak dapat sayur kampung ini! Rasanya, lebih 25 tahun Amie di LD, ini merupakan kali kedua atau ketiga Amie jumpa dengannya!
Terpandang sahaja sayur meranti, memang terus terbayang kenangan lama sewaktu zaman kanak-kanak di kampung laman nun di sana. Sayur meranti memang mudah kami perolehi terutama di atas tanah terbuka yang akan ditanam semula. Maklumlah, hidup sebagai anak penoreh getah, segala sayur-mayur pun dari kategori sayuran organik! Ha haaaaa... Sayur-sayuran  yang kami makan, tumbuh sendiri hasil bawaan biji benih oleh serangga tanpa gangguan semburan racun serangga! Termasuklah sayur kangkung liar, bayam dan juga pakut pakis dan beberapa jenis kulat! 
Biasanya, sayur kangkung dan sayur pucuk meranti Bonda akan masak tumis, dan paling sedap tentulah apabila Bonda olah menjadi kerabu! Cerita tentang kangkung kampung yang agak liat dengan warnanya yang putih dan ungu, kebetulan masih ada beberapa batang kangkung kampung, jadi Amie campurkan dengan pucuk meranti untuk dijadikan kerabu macam yang pernah Bonda buat!

Bahan-bahan:
15 tangkai sayur meranti - ambil daun dan pucuknya yang muda 
5 pokok sayur kangkung -  ambil daun dan pucuknya yang muda
10 biji isi petai - hiris nipis (tak bubuh pun tak apa)
1 cawan kelapa parut
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
10 biji cili padi - campur merah dan hijau
3 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut 

Cara:
1. Celur pucuk meranti dan sayur kangkung hingga masak - angkat dan rendam dalam air sejuk - toskan - perah sedikit supaya airnya keluar
2. Campurkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, dan gaul sebati.
3. Masukkan pucuk meranti dan kangkung serta hirisan petai dalam sebuah bekas. Kemudian masukkan kelapa parut yang telah dicampur dengan bahan tumbuk tadi.
4. Tambahkan garam / gula atau perasa pilihan lain serta jus limau kasturi.
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.

Kerabu Pucuk Meranti ini habis Encik Suami ratah seorang! Amie tak makan sebab sakit gigi....huhuhuuuk! Farid dengan Fairuz pula sudah cukup berbahagia menyantap nasi dengan ayam masak kari!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe