Pages

Sabtu, 30 Disember 2017

Kerabu Pucuk Meranti

Tengahari tadi, sebaik selesai mesyuarat kita pun terus meluncur ke pasar! Sejak Farid pulang bercuti, memang jenuhlah memikir nak masak apa. Farid berbeza selera dengan Fuad! Kalau pulang bercuti, Fuad mesti ternanti-nanti masakan ikan, dan makan dengan penuh selera! Farid pula, kurang berminat dengan ikan tetapi lebih suka makanan laut yang lain seperti udang goreng tepung dan sotong goreng telur masin. Malam tadi, kami bawa Farid mencari makanan kegemarannya itu di luar. Hari ini, Amie berangan untuk masak kari ayam sebagai lauk makan tengahari, dan bila Farid dengar bukan main suka hatinya! Jadi, menjinjinglah daging ayam segar dengan seikat pucuk meranti dari pasar!
Tak perlulah kongsi ayam masak kari, sebab dah banyak kali Amie tuliskan di dapur maya ini. Amie cuma nak cerita tentang pucuk meranti...ahaks!

Sebenarnya 'pertemuan' Amie dengan pucuk meranti ini merupakan satu rezeki. Bukan senang nak dapat sayur kampung ini! Rasanya, lebih 25 tahun Amie di LD, ini merupakan kali kedua atau ketiga Amie jumpa dengannya!
Terpandang sahaja sayur meranti, memang terus terbayang kenangan lama sewaktu zaman kanak-kanak di kampung laman nun di sana. Sayur meranti memang mudah kami perolehi terutama di atas tanah terbuka yang akan ditanam semula. Maklumlah, hidup sebagai anak penoreh getah, segala sayur-mayur pun dari kategori sayuran organik! Ha haaaaa... Sayur-sayuran  yang kami makan, tumbuh sendiri hasil bawaan biji benih oleh serangga tanpa gangguan semburan racun serangga! Termasuklah sayur kangkung liar, bayam dan juga pakut pakis dan beberapa jenis kulat! 
Biasanya, sayur kangkung dan sayur pucuk meranti Bonda akan masak tumis, dan paling sedap tentulah apabila Bonda olah menjadi kerabu! Cerita tentang kangkung kampung yang agak liat dengan warnanya yang putih dan ungu, kebetulan masih ada beberapa batang kangkung kampung, jadi Amie campurkan dengan pucuk meranti untuk dijadikan kerabu macam yang pernah Bonda buat!

Bahan-bahan:
15 tangkai sayur meranti - ambil daun dan pucuknya yang muda 
5 pokok sayur kangkung -  ambil daun dan pucuknya yang muda
10 biji isi petai - hiris nipis (tak bubuh pun tak apa)
1 cawan kelapa parut
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
10 biji cili padi - campur merah dan hijau
3 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut 

Cara:
1. Celur pucuk meranti dan sayur kangkung hingga masak - angkat dan rendam dalam air sejuk - toskan - perah sedikit supaya airnya keluar
2. Campurkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, dan gaul sebati.
3. Masukkan pucuk meranti dan kangkung serta hirisan petai dalam sebuah bekas. Kemudian masukkan kelapa parut yang telah dicampur dengan bahan tumbuk tadi.
4. Tambahkan garam / gula atau perasa pilihan lain serta jus limau kasturi.
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.

Kerabu Pucuk Meranti ini habis Encik Suami ratah seorang! Amie tak makan sebab sakit gigi....huhuhuuuk! Farid dengan Fairuz pula sudah cukup berbahagia menyantap nasi dengan ayam masak kari!

2 ulasan: