Peria Tumis Aroma Kari

9:39 PTG

Bertemu lagi.
Sebelum masuk tidur, kongsi lauk sayur peria yang simple dimple tapi penuh aroma!

Abaikan minyak yang bergenang tu... salah makcik juga! Dah tau mata tu rabun dekat dan rabun jauh, tak diperhatikan betul-betul minyak yang dituang... ahaks! Untuk jaga kesihatan, dinasihatkan sudukan saja sayur tu masuk dalam pinggan nasi, dan tinggalkan segala minyak yang ada! Masa nak tak tangkap gambar, Firdaus pulak tak sabar-sabar minta mandi! Jadi, sempatlah minyak tu turun ke dasar pinggan! Nak ganti bekas lain, malaslah pulak. Senja sedang berlabuh...dah nak gelap!
Jom tengok resepinya di bawah ini. Kali ini tumis pedas dengan cili padi kampung dan tambah aroma dengan serbuk rempah kari!

Bahan-bahan:
300 gram peria - bersihkan - buang biji dan hiris nipis
1 cawan isi udang basah
1 sudu kecil rempah kari ikan
1 sudu kecil biji sawi
1 pelepah daun kari - lurutkan
1 biji cili merah - hiris nipis
minyak secukupnya untuk menumis
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
20 biji cili padi kampung
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

 2. Masukkan biji sawi dan daun kari. Tumis hingga daun kari layu.

 3. Masukkan udang dan kacau. Masak sehingga udang berubah warna.

 4. Kemudian masukkan peris dan hirisan cili merah. Gaul rata. Biarkan sehingga peria masak dan kelihatan layu.

5. Akhir sekali taburkan  garam / perasa pilihan dan serbuk kari secara merata di atasnya dan gaul mesra. 
6. Padamkan api dapur

2 comments

  1. kawan saya hantu betol dengan peria ni. tapi Faizah tak taulah bila nak try mkn ni. pahit sangat. huwaa

    BalasPadam
  2. Peria warna hijau tua biasanya pahit. Yg kurang pahit warnanya muda hijau keputihan. Nak buang pahit peria yg dah dihiris ramas dengan sedikit garam sampsi keluar air. Lepas tu bilas dan perah sedikit. Heee hee kan elok mkn yg pahit sbb yg pahit itulah sebenarnya ubat.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe