Mee Goreng Seafood yang simple dimple!

7:59 PTG

Selamat Hari Pekerja...
Hari ini cuti, tapi masak tak ada cuti!
Kita layan Mee Goreng Seefood simple dimple, menu sarapan kami pagi tadi.

Bila Encik Suami nampak kita sibuk buat kerja di dapur, dia pun ringankan tulang nak buat sarapan pagi. Amie nampak dia angkat periuk, didihkan air dan celur mee kering. Katanya, nak goreng mee. Amie kata eloklah campur udang, tapi udang belum dibersihkan. Encik Suami pun bersihkan udang. Rasa tak sabar pulak tengok dia berdiri lama di depan sinki bersihkan udang. Amie pun capai pisau potong bawang putih bawang merah dan panaskan minyak dalam kuali. Bila Encik Suami tengok Amie ambil alih kerja goreng mee, dia pun sediakan air minuman. Diletakkannya udang yang bersih, hilang segala kulit dan ekornya di sebelah dapur.

Ini dia Mee Goreng Seafood yang simple dimple untuk sarapan kami anak- beranak. Amie tambahkan sedikit kerang.  Tak ada sayur, cuma bubuh daun bawang saja. Wokeeeyyy... kita tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kering - celur hingga lembut dan bilas - toskan airnya
400 gram udang kertas - bersihkan
1 cawan isi kerang
2 sudu makan sos tiram
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 rumpun daun bawang - potong sepanjang 3 cm
1/3 cawan minyak 

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 biji cili padi

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi.
2. Masukkan udang dan isi kerang. Tumis hingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, kicap manis, kicap masin, sos tomato dan sos cili. Gaul sebati.
4. Masukkan mee dan kacau rata.
5. Setelah bahan digaul mesra, taburkan hirisan daun bawang dan kacau sekali dua.
6. Padamkan api dapur.
Lama sungguh tak bersarapan pagi di rumah bersama anak-anak. Suka hati melihat Fuad & Fairuz makan dengan penuh selera! Alhamdulillah....

1 comments

  1. sepatutnya letak nama mee kasih -sayang sebab buat berduet dengan abe tersayang!.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe