Kari Ayam : Masakan Kegemaran Farid!

4:58 PTG

Alhamdulillah. 
Farid selamat mendarat di airport LD tepat pukul 3.40 petang kelmarin setelah seharian letih dalam perjalanan dari KLIA-KK-LDU. Katanya seawal 6.30 seawal pagi bertolak dari Bangi. Iyolaaa.... dah naik kapal terbang pun pukul 9 pagi, takkan keluar asrama pukul 8 pagi kot he hehehee.... Kami menunggu di airport LD, tak jauh dari rumah, hanya sekitar 6 atau 7 km saja.

Hari ini barulah Amie sempat masak lauk kegemaran Farid, Kari Ayam. Beberapa hari lepas memang dah berkira-kira nak masak itu ini, apa-apa sahaja makanan kegemarannya, tapi bila tiba harinya rasa badan tersangatlah letihnya! Mungkin selama satu minggu termasuk hari Sabtu, Amie banyak menghabiskan masa di sekolah dari pagi hingga petang menyiapkan tugasan sekolah.

Masakan ini ringkas sahaja. Amie campurkan serbuk kari jenama ADABI dengan serbuk kari 888. Serbuk kari ADABI warnanya pucat sedikit, manakala serbuk kari 888 warnanya agak terang. Amie tak bubuh cili kisar. Itulah masakan kari ayam kegemaran anak-anak. Tidak pedas!

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong menjadi 10 bahagian
60 gram serbuk kari (30 gram serbuk kari jenama ADABI dan 30 gram lagi 888)
1 liter santan (kisar 400 gram kelapa parut bersama 1 liter air)
2 biji kentang - kupas - potong 4
1 sudu teh pati asam jawa
5 sudu makan minyak 
garam / gula  / perasa pilihan
1 biji limau nipis - perah jusnya

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia

Bahan penumis:
1 labu bawang besar
2 pelepah daun kari - lurutkan
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan penumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan gaul sebati bersama bahan penumis.
3. Kemudian masukkan rempah kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan daging ayam, dan perlahankan api. Masak sehingga daging ayam menjadi layu dan mengeluarkan air.
5. Masukkan kentang dan seterusnya tambahkan santan.
6. Masak sehingga daging ayam dan kentang empuk dan kuah menjadi pekat.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Akhir sekali, tuangkan jus limau nipis dan kacau sekali dua.
9. Padamkan api dapur.

Ringkas bukan? Cuma diakhir proses memasak, tuangkan jus limau nipis... ikut cara MIL dan orang kampung Encik Suami masak. Tapi orang kampung Encik Suami masak kari tetap gunakan cili kering! Cuma Amie yang tak bubuh .... sebab memang anak-anak pun gemar masakan kari yang begini.

5 comments

  1. salam singgah kak amie... wah .. bila anak2 balik ni memang ibu la yg paling sibuk kan.. terasa nak buat macam2 :))

    BalasPadam
  2. amboiii terlioq lah orang sini Mie dengan kari ayam tu

    BalasPadam
  3. kari ayam memang sedap..wana suka kuah kari tu..cicah dengan roti atau makan dengan kelupis mesti best ni kak amie :)

    BalasPadam
  4. kari kegemaran yana sekeluarga jgk.. tgk kari harus rs nak menjala pulak..sedapnya..xpnh pulak yana perah limau nipis dlm kari..kna cuba jgk nnt ^_^

    BalasPadam
  5. Kari ayam always my favourite ! :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe