Mari Merendang Lokan.... buat yang pedas!

12:17 PTG

Ketika daku mencari info bersama Encik Google tentang lokan, daku terjumpa serangkap pantun seperti di bawah ini:

Pagi-pagi mengutip lokan,
Lokan dikutip di tepi laut,
Cantik bukan kaya pun bukan,
Mengapa pula hati terpaut?

Sumber: Kamus Dewan

Kata Cikgu Wekipedia Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan tetapi, tidak seenak tiram.

Oyoyoooooo.... tiramkah? Seingat Amie hanya 2 kali dalam hidup ini makan tiram! Kali pertama ketika bertugas di SMSD tahun 1997 (kalau tak silap), itu pun ketika Jabatan Laut Negeri Sabah buat pameran tentang hasil laut di sekolah. Ada pula tiram yang dibawa serta pencungkilnya yang diperbuat daripada besi... masha Allah! Tapi tak ingat pula berapa ekor (apa penjodoh bilangan untuk tiram?) yang kami makan. Cuma yang Amie ingat kawan Amie ajar... sebaik sahaja tiram keluar dari kukusan, tambahkan cili sos, kicap dan perahkan jus limau kasturi!

Dan kali kedua makan, semasa menghadiri kursus semakan kurikulum selama seminggu di Pearl International Hotel, Kuala Lumpur. Itu pun... tiram atas ais... tiram mentah ke? Entah... dah tak ingat rasanya!

Jadi, tak ada tiram, lokan pun berguna yooooo.....

Bahan-bahan :
500 gram isi lokan
300ml santan cair
500ml santan pekat
3 sudu kerisek
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 helai daun kunyit - hiris halus
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
20 biji cili padi minyak
3 biji cili merah
5 batang serai - hiris nipis
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Didihkan bahan kisar bersama santan cair. Biarkan hingga wangi dan sebati.
2. Masukkan lokan, santan pekat, dan pati asam jawa.
3. Biarkan masak dengan api panas sederhana.
4. Apabila kuah mula pekat, tambahkan kerisek, garam / perasa pilihan dan hirisan daun kunyit.
5. Padamkan api dapur setelah terbit minyak dari bahan masakan.


                      Kalau lokan... Amie suka ratah aje... liat-liat juga, tapi sedap!

5 comments

  1. Lain dari yang lain ni Kak Amie..selalu makan lokan masak Kari, rebus atau panggang..mesti sedap..wana ni penggemar lokan..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum amie menyelerakan sungguh nampak rendang lokan amie ni.susah gak nak carik lokan kat area Uj ni...

    BalasPadam
  3. saya tak pernah makan lokan lah..tengok bahan2 tu sedap tu

    BalasPadam
  4. kena cuba nie....thanks untuk resepi ye kak amie

    BalasPadam
  5. Nampak sedap la Amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe