Mencari Resepi Kuih Angin.... ada sesiapa tau?

11:23 PG

Suka sangat makan kuih ni... di negeri bawah bayu nama dia kuih angin. Tak tahulah kalau di semenanjung apa namanya.
Pernah sekali cuba buat, kawan bagi resepi tapi tak jadi..... tapiiii rasanya sedap!


Taklah banyak sangat bahan yang digunakan, cuma tepung pulut dengan kelapa parut serta gula merah atau gula melaka saja. Kawan kata kuih angin ni kena kukus. Kita pun kukuslah... tapi tak sama hasilnya macam yang selalu kita beli.
Ada sesiapa yang tahu.... boleh kongsi dengan Amie tak?

15 comments

  1. rasanya kalau kat sini dipanghil kuih dangai kot..mcm pernah makan, tapi tak pernah cuba buat plak..

    BalasPadam
  2. macam kuih dangai...tp kuih dangai dibakar bukan kukus.

    BalasPadam
  3. kuih dangai ni...resepi ada di web myresepi.com...cer carik..

    BalasPadam
  4. wana macam pernah nampak kuih tu tapi x pernah makan..:)

    BalasPadam
  5. mungkin resipi kuih dangai tapi dikukus.

    BalasPadam
  6. Cik Sal,
    saya pun biasa dengar kuih dangai, tapi tak pernah makan.

    Ita,
    kuih angin ini dikukus.

    AnisahA,
    dah cari tapi resepi tak sama sebab kuih ni tengah-tengah bubuh gula merah / melaka.

    BalasPadam
  7. Bbwana,
    selalu dijual di gerai, di pasar2...

    Zanita,
    yaa... saya pun keliru...

    BalasPadam
  8. Mencari telor sotong , ketam lembut, udang lipan, telor ikan tuna , ayam pandan 2 perisa 1. hot & spicy 2. saty & siput buloh / pepahat belum pernah rase cube beli dulu pasti tidak akan menyesal
    berminat boleh pm/whtsap sy di
    012-6323635/ 017-2710304
    stok sangat limited kerana terlalu banyak permintaan
    jika berminat untuk menjadi sub- agent di kawasan anda blh pm/whtsp sy
    012-6323635 / 017-2710304

    BalasPadam
  9. kak amie..lebih jelas lagi cari 'kuih dangai gula melaka'...oleh kak fida di sini..http://www.myresipi.com/top/detail/8274..saya dah penah try juga...sedap, fav mak saya.

    BalasPadam
  10. AnisahA,
    terima kasih banyak.... nanti saya cuba google.

    BalasPadam
  11. Ni bukan kuih abuk abuk ker? Kat melaka dia org balut ngan daun pisang gak tapi bentuk kon.

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. sy rasa d sarawak kuih ne d panggil kuih kutu
    tp kami guna hampas ubi kayu utuk buat yg atas n bawah tu
    tengah tu letak gula apung(lebih kurang macam gula merah)

    BalasPadam
  14. sy rasa d sarawak kuih ne d panggil kuih kutu
    tp kami guna hampas ubi kayu utuk buat yg atas n bawah tu
    tengah tu letak gula apung(lebih kurang macam gula merah)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe