Kerabu Perut Pedas Berapi!

11:24 PG

Bila teringat kerabu hasil ai tangan Bonda, terasa-rasa sedang menikmatinya keenakannya! Biasanya Bonda akan panggang dulu kelapa sebelum memarutnya. Harum wangi baunya! Dan biasanya, kalau kesuntukan masa Bonda tidak memanggangnya pula, tapi hasilnya tetap menyelerakan! Itulah... nostalgia terindah bersama keluarga. Hidangan kerabu daun pucuk ubi dengan  ikan masin goreng sudah cukup lengkap sebagai lauk hidangan nasi sekeluarga. Tapi... sekarang ni, mana nak cari pucuk ubi? Belu pucuk ubi pun, bila sampai rumah cuma dapat seco'et! Rupanya daun ubi tua! Tak apalah, kita gunakan bahan lain seadanya saja.

Amie ada 500 gram perut, jadi okeylah tu kalau nak buat kerabu. Tambah bahan itu bahan ini serba sedikit akan banyaklah hasilnya, dan bolehlah ratah-ratah begitu saja. Kali ini Amie hanya celur saja perut tetapi tidak pada bahan-bahan  yang lain, sebab Amie nak hasil kerabu yang rangup! Amie bubuh hirisan cili padi yang kecil-kecil tu.... ho hooo mau berasap telinga dibuatnya bila asyik meratah ko! Dan satu lagi, Amie gunakan kelapa parut segar, tak payah disangai terlebih dahulu. Selain itu Amie juga tambahkan pelbagai jenis herba untuk menambah aroma seperti bunga kantan, daun ketumbar dan daun kesum.


Bahan-bahan:
500 gram perut - rebus hingga lembut - hiris memanjang
1 cawan kelapa parut
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 cawan taugeh - buang ekor
1 batang baby lobak merah - hiris nipis
5 batang kacang panjang - hiris hipis
1 kuntum bunga kantan - hiris halus
5 tangkai daun ketumbar - hiris halus
2 tangkai daun kesum - hiris halus
2 biji limau nipis - ambil jusnya
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang
15 biji cili padi


Cara:
1. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa parut bersama garam / gula / perasa pilihan hingga sebati.
2. Masukkan kesemua bahan hiris ke dalam mangkuk dan tuangkan bahan tumbuk.
3. Gaul sebati bersama jus limau nipis.
4. Hidangkan segera.

2 comments

  1. Amie...mengggoda sungguh kerabu perut tu..gambar pun cantik..:-)

    BalasPadam
  2. Assalam Amie,
    salam Ramadan buat amie & family..
    kerabu perut pasti sedap nikan...
    kita ni semenjak ada blog nilah baru pandai makan kerabu2...tapi belum pernah makan kerabu perut..:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe