Ayam Ungkep : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (KUALA LUMPUR / SELANGOR MONTH)

7:51 PTG

Kabare? Buko opo iki dino? Anak bojoku tak warai mangan sego karo lawoh Ayam Ungkep! Wes suwi mbanget orah ngolah lawoh iki. Angger mbiyen isek jamaney bocah-bocah nang kampung, Ayam Ungkep gor intok dipangan angger lungo enggoney uwong genduri vaey. Angger royo pulak dipangan karo kupat, ditambah kambek serundeng.... amit tamit jabang bayik ojo kaget!   .... enak ey orah karuan! Tapi mbiyen nganggoh ayam kampung. Yo dagingey mandan atos sitik orak koyo ayam daging seng kito mangan saiki. Sakbenerey omongey Bondaku, asaley masak ungkep iki nganggoh jerohan. Angger enggoney nang ngomaey wong genduri kan akeh jerohan, wong mbiyen nyembeleh ayam kampung sih, orak koyo saiki tuku ayam daging nang pasar. Neng siji, dijenengi 'ungkep' kuwi pasaley selepas dibumboni karo rempah-rempah sampek rotonang njero wajan, anjuk ditutup rapet-rapet sampek mateng. Geniney ojo gedi-gedi. Ojo dijakkey terus orah didelok, mengko geseng, korah kareh sitik lepas kuwi ditutup meneng. Oh... kelalen arek nngandani iki... Bondaku ngandani karo aku, angger ngelebokkey rempah ojo akeh-akeh mbanget, sitik-sitik vaey  dijikuk sakjimpit-sajimpit gor gey nggawe roso! Angger uwong mbiyen masak ungkep memang ketok rempahey mandan kasar digiling, tapi saiki enteng alus diblender!

Terjemahan:
Apa khabar? Apa menu buka puasa hari ini? Aku ajar anak suami makan nasi dengan lauk Ayam Ungkep. Sudah terlalu lama tidak masak lauk begini. Kalau dahulu, zaman kanak-kanak di kampung, Ayam Ungkep hanya dapat dinikmati kalau pergi di tempat orang kenduri saja. Kalau hari raya pula, dimakan bersama ketupat, dan ditambah dengan serunding. Amit tamit jabang bayik ojo kaget ... tu Amie tak pandai terjemah kecuali ojo kaget tu maknanya jangan terkejut hihihiii....! Sedap sangat! Tapi dulu gunakan ayam kampung. Dagingnya agat keras sedikit tidak seperti ayam daging yang kita makan sekarang. Sebenarnya menurut Bonda, asal masakan ungkep ini menggunakan 'jerohan' iaitu isi dalam perut ayam termasuk mempedal, hati, usus dan juga telur jika ada. Kalau di rumah orang kenduri, kan banyak 'jerohan', sebab orang dulu sembelih ayam kampung, tidak seperti sekarang beli saja ayam daging di pasar. Satu lagi, masakan ini dinamakan 'ungkep' disebabkan selepas dibumbui dengan rempah-rempahan sehingga rata di dalam kuali, kemudian ditutup rapat sampai masak. Apinya jangan terlalu besar. Jangan dibiarkan terus tertutup tanpa dijenguk, nanti hangus, balik-balikkan sedikit kemudian tutup semula. Oh.... lupa nak bagitahu ini.... Bonda pesan padaku, kalau masukkan rempah jangan terlalu banyak, sedikit sahaja ambil sejemput-sejemput hanya untuk rasa! Kalau orang dulu masak ungkep memang nampak rtempahnya yang agak kasar kerana ditumbuk atau digiling, tapi sekarang nampak halus dikisar!



Resepi : Ayam Ungkep (Masakan tradisi masyarakat Jawa di Kampung Bukit Hijau, Jeram, Selangor)
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 8 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
3 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan
2 helai daun salam - saja Amie tambah, sebenarnya orang kampung kami tak gunakan daun salam

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
sejemput ketumbar biji
sejemput jintan manis
sejemput jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi 

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan  serai ( dan daun salam) dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.

Yang dinamakan 'ungkep' itu ialah semua bahan termasuk garam dan gula hendaklah dimasukkan bersama menjadi satu supaya mesra dalam keadaan 'diungkep nang njero wajan!

Dialog antara Bibik Jom dengan Bondaku lebih 20 tahun yang lalu ketika rewang kenduri di rumah kami.

Bondaku : Arek diolah kepiye ayamey iki bik? 
Bibik Jom : Alah.... diungkep vaey kepenak kok.
Bondaku : Yo karepmu.

Terjemahan :
Bondaku  : Nak dimasak macamana ayamnya ni makcik?
Bibik Jom : Alah.... masak ungkep sajalah... senang.
Bondaku : Ya... suka hatimu.


 "I am submitting this post to Malaysian Food Fest ( Kuala Lumpur Selangor Month hosted by Shannon of Just As Delish"



10 comments

  1. sedapnyer.... tun suka masakan yg letak jintan dan ketumbar :)

    BalasPadam
  2. Mbak ayu..aku boco koro ngguyu teks jowo..rajin riko nggawe rong bohoso, siji terjemahanei..aku, keluorgoku malah anak2 ku sukak mbanget masak ayam ungkep..nak ono bezo coro nggawe pun mungkin bahanei sitik2..tapi 99% podo vaei bahan koro coro nggaweynei..

    BalasPadam
  3. aduh kak...pekat jawanya ni...sama la tu ngan k.rohah...mmg x bole join la cmni....

    sedap nmpk ayam tu...!

    BalasPadam
  4. Tun Telani,
    wangi je kan Tun...

    Rohah,
    ha ahhah aku pun ngguyu kepingkel2 dewe'an... arek ngomong karo sopo sih nang keney, kabeh orak reti... he ehehh

    Asyifa,
    ada terjemahannya tu Syifa he hehh boleh belajar tambah kosa kata bahasa nusantara

    BalasPadam
  5. Ada ayam ungkep kt sini yer...nyum nyum...

    BalasPadam
  6. inda ngerti bahasa jowo tu Mie yg ngerti ungkep tu enak bangattttt tu

    BalasPadam
  7. Boleh belajar bahasa jawa ni....hihihi
    Ayam ungkep tu nampak sedap sangat...

    BalasPadam
  8. sedapnya. Sepupu bundo dijakarta selalu buat ayam ungkep setiap kali kalau bundo ke sana. dia orang minang. Ayamnya setelah direbus digoreng pula sekejap.
    ish.. terasa nak buat pula ni.

    BalasPadam
  9. Salam. Saya Amir dari iluminasi[dot]com. Saya ingin memohon keizinan puan untuk berkongsi sebahagian info dalam artikel ini.

    Resepi tidak akan diambil. Namun, kredit dan link kepada resepi puan akan diberikan.

    Puan boleh melihat artikel tersebut di sini: https://iluminasi.com/bm/resepi-ayam-ungkep-versi-jawa-johor.html

    Jika puan mahu saya membuang kandungan yang diambil, boleh hubungi saya dengan kadar segera di amirwrites_271@yahoo.com.

    Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)

    BalasPadam
  10. Eh! Pop Media,
    saya izinkan, tq.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe