Ayam Masak Kicap Ala Cocos

6:32 PTG

Assalamualaikum.
Amie ingin kongsi masakan keluarga sebelah Encik Suami iaitu Ayam Masak Kicap. Ada sedikit kelainan dalam resepi ini kerana mereka mencampurkan suhun. Menu ini biasa dihidangkan semasa kenduri-kendara dan juga ketika diadakan rumah terbuka sempena hari raya.


Resepi : Ayam Masak Kicap Ala Cocos
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 8
1 cawan suhun - rendam hingga kembang
3 biji ubi kentang - kupas dan belah 2
4 biji cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan belah 2
1 sudu makan lada putih - tumbuk
3 biji cili hijau - belah 2
2 inci halia - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 biji bawang merah - tumbuk
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh pati asam jawa
2 cawan air
sedikit garam / gula / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam dan balik-balikkan sehingga layu dan keluar air.
3. Masukkan kentang dan cendawan shiitake.
4. Tambahkan pati asam jawa dan air. Tutup kuali dan biarkan daging ayam masak dan kuah menjadi pekat.
5. Buka penutup kuali dan masukkan cili hijau, lada putih, kicap serta sos tiram, sedikit garam dan gula.
6. Akhir sekali masukkan suhun dan gaul sebati sehingga kuah menjadi pekat / kering.


Kenangan.... Amie menikmati hidangan begini untuk kali pertama di rumah Encik Suami ketika Amie menerima undangannya untuk berhari raya di rumahnya pada tahun 1994! 

6 comments

  1. Asslmkum Kak Amie.
    Tengok rupa pun dah tau sedap. Laju ja mkn dengan nasi panas ni. :)

    BalasPadam
  2. sedap kak..pernah juga masak kicap macam ni..belah jowo kenei pun eneng jugak seng gawe koyo ngene..dhino ki pun lauk kito podo..;ayam masak kecap..mapan neng weteng..

    BalasPadam
  3. wah lain dari yg lain ni..hehehe..kena cuba ni..macam sedap n nampak unik!

    BalasPadam
  4. sedap nya Kak Amie..jeles betul tgk orang pandai masak ni..Asal tayang jer semua nampak sedap...

    BalasPadam
  5. biasa kalau ada suhun ni msakan jawa mmg sedapp..saya suka :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe