Ayam Goreng, Ikan Kering, Sambal Belacan & Ulam

5:40 PTG

Assalamualaikum.
Hidangan hari Ahad kami.... teringin makan Ikan Kering, Sambal Belacan & Ulam. Namun begitu perlu ambil kira selera anak-anak. Jadi, Amie sediakan Ayam Goreng untuk mereka.


Encik Suami dan si bongsu memenuhi undangan perkahwinan, jadi hanya Amie bersama bujang sulung dan bujang tengah yang makan tengahari di rumah.



Ini Ayam Goreng yang sangat ringkas. Amie tidak tambah sebarang rempah-rempahan, hanya gaul dengan sedikit serbuk kunyit, sedikit garam dan satu sudu makan sos tiram.



Inilah Ikan Kering yang ingin Amie makan! Kami beli sewaktu kelam-kabut minggu lepas dengan peristiwa huru-hara itu. Ikan ini jenis ikan batu. Isinya lembut dan tebal! Makan sedikit saja sebab masin kan....



Pelengkap hidangan sudah tentulah ada Sambal Belacan, Amie bubuh di sebelahnya sesudu tempoyak! Makan nasi panas dengan ikan masin, sambal belacan dan ulam kacang bendi! Adeeeeeehhh..... lupa ayam goreng!

11 comments

  1. Selamat petang kak Amie... perghhh..makanan sedap nih, kalo sudah ada ikan masin,ulam dan sambal balachan sih di ngga melirik ke ayam lagi, maybe mertua telp pun tak sempat mau di angkat.. hihihi

    BalasPadam
  2. Gandingan mantop ni Amie,ummi memang tambah nasi lah jawabnya kalau lauk macam ni.

    BalasPadam
  3. sedap kalo dpt nasi panas...pergh pergh pergh!

    BalasPadam
  4. simple but perrgghhhh best woooo :)

    BalasPadam
  5. sedapnya kak amie

    menu simple mcm ni, berpinggan jugak kalau dpt makan hehe

    BalasPadam
  6. Salam Amie..terima kasih singgah ke blog atie ya.Dah tulis sampai Z dah.hihihi
    Sedapnya juadah dihari ahad ya...ikan masin ngan sambal tempoyak..mmg dah tak nampak lauk lain.

    BalasPadam
  7. macem2 ono...lauk kampung jugak seng enak dipangan kan kak...

    BalasPadam
  8. Assalam amie, sedapnya sambal belacan n tempoyak tu, anak2 xleh lari dari ayam kan

    BalasPadam
  9. Ini memang Kampung food, air liur Saya sudah nak keluar , hehehe.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe