Makan Tengah Hari di Rumpun Selera

6:59 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini menghadiri Dialog Prestasi, balik lewat dari kebiasaan. Ada peluang cari pasal untuk cari makan sebelum sampai ke rumah. Kami singgah di Seri Perdana, makan tengah hari di Restoran Rumpun Selera. Konsep layan diri di sini memudahkan para pelanggan memilih jenis nasi dan lauk yang diingini. Amie dan Encik Suami memilih Nasi Arab sementara Firdaus memilih Nasi Briyani. Nasi Arab di sini lebih kepada warna putih dan sedikit sahaja warna kuningnya.
Hidangan Tengah Hari

Firdaus - Nasi Briyani + Ayam Goreng

Encik Suami - Nasi Briyani + Ayam Goreng Berempah

Pelengkap hidangan.

Selain lauk yang dipilih, kami tambah acar timun, kerabu mangga dan papadom. Seperti biasa, setiap hidangan dilengkapi dengan semangkuk kecil sup kosong. Sedaplah pula meratah kerabu mangga sampai habis semangkuk kecil! Di bawah kerabu mangga itu sebenarnya ada rumpai laut.
Encik Suami dan Firdaus memesan minuman sejuk, tak ingat apa yang anak beranak ini minum sebab lupa ambil gambar.

Bakwan Sayur & Sambal Tomato


Terpandang bakwan sayur yang kelihatan menggoda selera. Ambillah beberapa ketul  bersama sambal cili padi dengan tomato dan daun kemangi. Sempatlah kita merasa seketul. Selebihnya Firdaus dan Encik Suami habiskan. Tak apalah, lain kali boleh datang dan makan bakwan sayur puas-puas.

8 comments

  1. Kt sini mcm x jumpa pulak org jual nasi arab lauk ikan.. selalu ayam, daging n lamb shank je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya yang ambil lauk ikan. Memang ada kambing dan beef. Layan diri kan, ambil saja mana-mana ikut selera.

      Padam
  2. Menarik Nasi Arab lauk ikan tu....ada pilihan untuk yang tak makan ayam dan daging

    BalasPadam
  3. Berbeza pulak nasi arabnya warna pucat, putih ada sikit kuning. Tapi rasanya tetap sama ye. Konsep layan ni bagus juga sebab kita boleh ambil kuantiti yang kita nak dan lauk pilihan. Lain kali datang lagi kena ambil bakwan lebih sikit. hihi...

    BalasPadam
  4. First time nampak nasi arab lauk ikan...tapi boleh je rasanya kan..sinonim lauk ayam atau kambing..

    BalasPadam
  5. Menarik juga nasi gitu boleh layan diri.

    BalasPadam
  6. Warna pucat tak apa, yg penting rempahnya berasa 😄👍. Unik juga pakai ikan ya kak. Jarang2 kuliner arab begini pakai ikan 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe