Resipi Nasi Goreng Tomyam

7:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang tadi masuk dapur hendak masak nasi. Terpandang nasi putih dalam peti sejuk. Encik Suami memang rajin simpan baki nasi. Jadi, tak jadilah nak masak nasi. Goreng sajalah nasi sejuk yang ada. Maka jadilah Nasi Goreng Tomyam sebab gunakan Perencah Nasi Goreng Tomyam. Tapi tak samalah dengan nasi goreng tomyam yang Firdaus suka makan di Happy Spoon Cafe.

Nasi Goreng Tomyam



Resipi Nasi Goreng Tomyam
Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi sejuk
  • 1 cawan mix vegetable
  • 3 biji telur
  • 1 cawan isi udang segar - perap dengan satu sudu kecil Perencah Nasi Goreng Tomyam dan secubit serbuk cili
  • 1 paket Perencah Nasi Goreng Tomyam
  • garam / perasa pilihan
  • minyak secukupnya
Bahan cincang:
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 7 tangkai cili padi
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Dadar telur sekadar masak.  Kacau bagi sedikit hancur. Angkat.
  2. Goreng udang hingga berubah warna. Angkat.
  3. Jika kurang minyak bekas goreng telur dan udang, tambahkan sedikit minyak lagi.
  4. Tumis bahan cincang hingga layu.
  5. Masukkan mix vegetable dan masak seketika.
  6. Masukkan nasi sejuk dan tuangkan lebihan Perencah Nasi Goreng Tomyam.
  7. Tambahkan garam / perasa pilihan.
  8. Masukkan telur dadar dan udang yang digoreng.
  9. Gaul rata. Biarkan seketika sehingga kelihatan asap nipis keluar dari nasi.
  10. Padamkan api dapur.


Sewaktu menghidang Amie tambahkan daun salad dan telur padi.

Nampak meriah pula Nasi Goreng Tomyam.

Bismillah


16 comments

  1. Rajinnya menyusun udang2 tu. Nampak sedap menyelerakan.

    BalasPadam
  2. Ini menu seimbang, proten , karbohidrat..memang puas hati makan ni..

    BalasPadam
  3. aduhh.. sedapnya.. nak nak bila tengok udang yang tersusun rapi dalam pinggan tu

    BalasPadam
  4. saya pernah buat nasi goreng tomyam ni. lepas goreng udang terus masuk nasi. tekstur udang jadi mushy... patutnya kena angkat dan ketepikan udang tu xD

    BalasPadam
  5. Cantik betul rupa paras nasi Kak Amie tu...guna beras apa?

    BalasPadam
  6. Saya teringin sangat nak makan telur padi tu..tapi dah beberapa kali cuba makan tetap tak boleh lepas tekak sebab bau dia..
    padahal teringin sangat nak makan

    BalasPadam
  7. Udang2 sekaliannnn, sila berbaris

    BalasPadam
  8. Cantik plating kak Amie. Saya yang tak biasa masak nasi goreng tomyam ni pun, boleh rasa teringin nak masak. 😊 Tergelak baca komen Ammi.

    BalasPadam
  9. Telur padi dengan telur 1000 tahun, sama tak, Kak Amie?

    BalasPadam
  10. Kagum lah kalo kak Amie dah plating. Betul2 cantiiiik disusun. 😍😍😍. Menambah selera makan jadinya

    BalasPadam
  11. Bila dah di hias dengan udang gitu, terus nampak sedapnya

    BalasPadam
  12. Goreng nasi goreng kena sampai keluar asap nipis baru ada rasa smokey.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe