Chapli Kebab & Biryani Chicken

9:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu melintasi Zaitoon Restaurant, kami dapati suasana agak lengang. Jadi kami cepat-cepat masuk. Encik Suami mencari meja kosong dan Amie beratur memesan makanan di kaunter. Lega rasanya apabila Encik Suami angkat tangan dari tempat duduknya. Bermakna tidak perlulah kami menunggu pelanggan lain meninggalkan tempat duduknya sebagaimana yang berlaku pada malam sebelumnya di sini: CHICKEN SEEKH KABAB & BIRYANI LAHAM DI ZAITOON RESTAURANT.

Bismillah.


Kali ini Amie memesan:
  • Biryani Chicken - 25SAR
  • Chapli Kebab - 35SAR
  • Watermelon Juice - 15SAR
  • Orange Juice - 15SAR
Kesemuanya berjumlah 78.26SAR tetapi setelah ditambah cukai sebanyak 15%, jumlah keseluruhan menjadi 90SAR.

Biryani Chicken : 25SAR

Apabila disebut biryani, ia bukanlah hidangan tempatan atau masakan Arab. Melihat kepada menu Biryani Laham dan Seekh Kabab yang kami makan semalam, jelas menu tersebut dari India atau Pakistan!

Sos dan acar untuk dimakan bersama Biryani Chicken.



Mari cari ayam yang bersembunyi di banyak longgokan nasi!

Chapli Kebab : 35SAR

Inilah rupa Chapli Kebab. Kami biasa makan kebab begini di kedai Pakistan di Lahad Datu, tetapi warna dan rasanya berbeza sedikit dengan Chapli Kebab di Zaitoon Restaurant. Ada Chapli Kebab gaya Pastun yang diperbuat daripada daging lembu, ayam atau kambing, dikisar dengan pelbagai rempah dalam bentuk patty. Chapli Kebab ini asalnya dari Afghanistan. Biasanya Chapli Kebab dimakan bersama roti naan yang masih panas.


Tak sampai berapa minit duduk, tiba-tiba ramai pelanggan memenuhi meja makan!


Sebelum ini kita hanya meratah kebab, tak pandai makan dengan roti nan. Kalau makan pun, cuit kebab sikit dan cuit roti sikit baru masuk ke mulut. Sekarang sudah pandai... ahaks! Bubuh kebab atas roti, bubuh salad dan tuang sos. Gulung roti dan sua ke mulut!


Puas hati minum jus tembikai, sebab tidak ditambah gula dan ais. Harganya agak mahal sedikit berbanding beli di luar. Kalau di luar, jus buah berharga 10SAR tetapi di sini 15SAR.


Setelah menyedari pelanggan semakin ramai, dan sebahagiannya menunggu meja kosong, Amie sarankan kepada Encik Suami supaya tidak melambat-lambatkan waktu , kerana kami boleh berikan tempat duduk kepada pelanggan yang sedang menunggu.
Ada seorang wanita bersama anaknya sedang memandang ke arah kami. Amie tanya, adakah dia memerlukan tempat duduk? Jawabnya: Ya. Dan Amie segera bangun lalu wanita tadi mengucapkan terima kasih dan duduk di tempat kami.


Ketika hendak keluar dari restoran, sempat melihat bahagian kaunter pesanan makanan. Pelanggan mula memenuhi ruang. Rasa seram juga apabila mengenangkan begitu lama menunggu meja kosong semalam!


Alhamdulillah. Kami sudah kenyang dan kepada pelanggan yang baru sampai : Selamat menjamu selera!


Kalau di Chicken Hat kami dua kali menikmati nasi arab, di Zaitoon Restaurant kami dua kali juga menikmati nasi biryani tetapi makan kebab Pakistan dan Afghanistan. Lebih kurang pukul 1:50 petang kami meninggalkan Zaitoon Restaurant. Ketika kaki melangkah keluar dari Taiba Mall, teringat lelaki kulit hitam dengan beg-begnya di Pagar 335. 

Lelaki kulit hitam di Pagar 335.

Tiada kelibat lelaki kulit hitam itu di situ. Mungkin sudah menemui orang yang dicari, atau sudah daftar hotel. Mudah-mudan urusannya terus dipermudahkan.
Seterusnya, kami berjalan-jalan di sekitar untuk membeli apa yang patut sementara menunggu waktu asar.



18 comments

  1. Nasi beriani penuh satu pinggan...puas mkn tu

    BalasPadam
  2. Dah pandai makan kebab dah ye.. hehehe..

    BalasPadam
  3. Sama la kak amie, saya pun dulu tak reti makan kebab camtu..then kawan yg study kat jordan dulu ajar cara makan dia..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalunya ratah saja kebab. Dah tahu makan, tidaklah membazir roti dan salad serta sosnya.

      Padam
  4. saya suka tengok video street food,pernah juga tengok pakistani chapli kebab nampak spicy dengan pelbagai rempah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu saya saya kebab hanya ada satu bentuk saja, rupanya macam-macam bentuk kebab.

      Padam
  5. mesti makanan di restoran zaitoon tu sedap sebab tu ramai yang singgah ke sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap.
      Penyediaannya pun cepat.
      Cuma masalah tempat duduk saja.

      Padam
  6. Ayam pun pandai bersembunyi..? heheheheh

    BalasPadam
  7. Yeay,kak amie dah pandai makan kebab...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebab tu sedap SA, cuma nak sesuaikan dengan roti yang agak liat tu yang pelan-pelan kena belajar hehehee.

      Padam
  8. saiz jus sama jg ke kak dgn kat luar?

    nasi tuuu...byk betul. boleh tapau mkn kat hotel😀

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama saja saiz jus di mana-mana. Cuma di sini 15SAR, di luar 10SAR. Mungkin di sini kos operasi tinggi.

      Padam
  9. wahhh... meriah dengan pembagai jenis makanan di sana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meriah MY, tapi tak sempatlah nak merasa yang lain.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe