Disangka Kari Ayam Rupanya Kari Kaki Kambing!

8:40 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tarikh : 02 Januari 2023
Hari : Isnin

Dingin terasa mencengkam seluruh tubuh apabila hujan tidak berhenti turun, ditambah pula dengan suhu yang memang sejuk di sekitar Madinah. Hari terakhir di Madinah, kami dikehendaki bersiap sedia dan meletakkan beg masing-masing di hadapan pintu pada pukul 9:30 pagi untuk dibawa turun oleh pekerja hotel. 

Kami ambil kesempatan untuk bersarapan di Al Farez Restaurant memandangkan kedudukannya yang berhampiran di bahagian Royal Al-Andalus Hotel dan kurang terkena tempias hujan!

Seperti di restoran lain, untuk memesan makanan di sini tidaklah susah kerana hanya perlu tunjuk gambar makanan di atas kaunter pesanan. 

Katalog gambar makanan dengan harga.

Walaupun sudah pukul sembilan pagi, namun keadaan di sini masih gelap disebabkan cuaca mendung dan hujan.

Kali kedua datang makan di Al Farez Restaurant.

Alhamdulillah. Ketika kami sampai, suasana tempat makan agak lengang. Jadi, tak perlulah tercari-cari meja makan.



Kami memesan:
  • Roti Naan
  • Pakistani Chana Dhal
  • Paya
  • Teh Red
Total : 37 SAR

Paya : Gambar tengah.


Teringin minum jus buah tetapi apabila memikirkan kami akan berangkat ke Makkah, terpaksalah batalkan hasrat. Bukan apa, takut perut meragam di tengah jalan!

Teh 0

Tidak lama kemudian, lengkaplah hidangan yang dipesan di atas meja kami.


Ada dua keping roti naan, sepinggan Pakistani Chana Dhal, dan Paya.

Pakistani Chana Dhal

Pakistani Chana Dhal ini sangat sedap! Kacang kudanya lembut, dan kuahnya juga cukup rasa. Ditambah dengan roti naan yang masih panas, memang kami menikmatinya bersungguh-sungguh.


Paya pula lain macam rupanya! Kami sangka kari ayam, tetapi setelah diamat-amati rupanya kaki kambing! Amie bertanya ke kaunter, adakah Paya itu kaki kambing? Benar, jawab pekerja di kaunter. Melihat gambar di katalog, tidaklah ada rupa kaki kambing! Rupanya, Paya dalam bahasa Urdu bermaksud kaki kambing!

Kaki kambing tersebut nampak lembut. Dan memang sangat lembut, dan hampir terlerai dari tulangnya. Apabila Amie cuit sedikit dan makan dengan roti naan, sedaplah pula.

Pengalaman pertama! Makan kaki kambing!


Selesai sarapan, kami singgah di tempat tukar wang asing yang terletak di sebelah pintu Al Farez Restaurant.


Setakat ini kami belum pernah tukar MYR di Madinah. Kami cuba tukar di sini.

Tukar MYR 500 dapat 400SAR. Bermakna waktu ini, untung sedikit berbanding tukar wang di LD.


11 comments

  1. Kaki kambing tentu lebih sedap dari kaki ayam, kan. Senanglah kalau tunjuk2 gambar pada menu saja, kalau lawan cakap, nanti macam itik cakap dengan ayam kata orang.

    BalasPadam
  2. Dulu kat sana kaki dan kepala kambing orang tak mau
    Sekarang dah mahal dan jadi egemaran ramai

    BalasPadam
  3. sekali imbas memang nampak mcm bahagian peha ayam...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah... tipah keliru lepas tu rasa tertipu hihihihii.

      Padam
  4. kalau mudah terlerai tu kak maknanya mmg msk betul2 tu. sedap pula nampaknya kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Memang sangat lembut. Tak payah kunyah banyak kali.

      Padam
  5. Macam tu rupanya kaki kambing yang dimasak. Kalau kaki lembu pernahlah juga nampak tapi makan yang dah dicarik dagingnya.

    BalasPadam
  6. Nampak sedap pulak kari kaki kambing tu Kak Amie...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe