Kunafa : Pencuci Mulut Tradisional Timur Tengah yang Sedap!

8:35 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pukul 09:25 minit malam kami sampai ke Al-Fahyaa Restoran, tempat makan kami di Makkah Hotel & Towers. Ketika ini dewan makan sudah lengang. Banyaklah tempat duduk kosong di sana-sini. Dari pintu masuk kelihatan beberapa jenis pencuci mulut di atas meja. Ada pelbagai jenis, tetapi kita hanya kenal kunafa sahaja. Di bahagian sebelah (tidak ada dalam gambar, bermangkuk-mangkuk dessert seperti puding turut dihidangkan). memang kita hendak ambil gambar, tetapi setiap kali datang segala jenis puding sudah tidak ada rupa sebab sangat lembut dan 'terusik' oleh banyak sudu!

Kunafa, di hadapan sekali.

Antara makanan yang masih ada.





Kalau tidak mahu makan nasi, boleh makan roti.


Encik Suami mengambil nasi arab, lauk daging masak kari.


Setelah dua hari di sini, inilah kali pertama kita ambil kunafa. Itu pun sebab pernah makan kunafa di tempat kita. Teringat-ingat rasanya yang sangat manis. Adakah manisnya sama dengan kunafa di sini? Mula-mula kita ambil sepotong. Apabila kita makan, kenapa rasanya tidak manis leting seperti yang biasa kita makan? Sedang-sedang manisnya, dan rasanya pula membuatkan kita ingin menambah lagi!


Kita pun menambah tiga keping lagi!
Kunafa ialah sejenis pencuci mulut tradisional Timur Tengah yang diperbuat daripada pastri berputar dipanggil kataifi, direndam dalam sirap manis berasaskan gula yang dipanggil attar, dan biasanya dilapisi dengan keju, atau dengan bahan lain seperti krim beku (kaymak) pistachio atau kacang, bergantung pada kawasan pembuatannya. Air mawar turut digunakan untuk menambah aroma kunafa. Kunafa sangat popular di dunia Arab, terutamanya Mesir dan Levant.  Kunafa juga terkenal di Palestin, Turki, Greece dan Balkan.

Kunafa juga disebut sebagai:
  • Kanafeh
  • Kunafeh
  • Knafeh
  • Konafi
Malam itu kita tidak makan nasi. Kita perasan, kami berdua ada masalah penghadaman pula semenjak datang ke Madinah dan Mekah. Perut rasa agak sebu. Kita hanya minum jus mangga sahaja, tapi banyak gelas! Dengan harapan esok pagi dapat qada' hajat dengan sempurna. Kemudian kita tambah lagi minum teh panas. Biarlah panas dan sejuk bergaduh dalam perut! Mudah-mudahan meragamlah perut malam ini, supaya lebih mudah untuk dikeluarkan esok pagi.

Dua tiga kali datang ke sini menambah jus mangga dalam gelas.

Sekarang sudah pukul 09:58 malam.
Hanya kami berdua dan beberapa orang sahaja di dalam dewan makan.


Inilah masa yang sangat sesuai tinggalkan dewan makan, dan bergerak keluar untuk gunakan lift naik ke bilik. Tiada kesesakan, dan tidak perlu tunggu lama.


Nampaknya botol air mineral sudah ditambah. Tuala tetap sama, tidak ditukar.
Pukul 10:20 malam, kami terlena!
Ya Allah! Harapnya tidaklah termimpi kepala keldai!

8 comments

  1. Kunafa yang saya pernah makan di Malaysia memang manis. Memang sedaplah kalau dapat yang tak manis.

    BalasPadam
  2. sy suka yg ada taburan kacang pistacio tu😀

    BalasPadam
  3. kunafa di malaysia ni melampau2 manisnya. mungkin sebab rakyat kita suka yg manis2.

    BalasPadam
  4. ada juga beli kunafa di sini...memula ingatkan manis rupanya manis yg boleh diterima tekak

    BalasPadam
  5. gayanya kunafa dekat sana lain sangat dari yang kat malaysia...gayanya lagi sedap berbanding di sini,agaknya tak setanding rasa yg ada kt sini

    BalasPadam
  6. Teringin nak makan kunafa yang sebenar sebab sebelum ni makan kenapa rasa masin lebih huhu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe